SHARE

Докато левицата и десницата продължават да се оголват и да разкриват скелето на стария партиен апарат, издигнахме трима нови министри и открихме паметник на висш партиен функционер на БКП, въпреки че май не трябваше. 

Мнозинството от българите одобриха подадените оставки на тримата министри, но заявиха, че това не стига, за да се възстанови доверието в управлението на държавата. Последното мнение със сигурност ще се задържи, тъй като предложенията за постовете са хора с оскъден професионален и политически опит. Досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов ще бъде предложен за вътрешен министър. Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев поема транспортното министерство, а регионалното развитие и благоустройството ще се води от Петя Аврамова, която е бивш зам.-кмет на Враца.

Новите министри нямат особен опит за управление на тежките ресори, в които се наливат милиарди без реален резултат и с остра нужда от реформи. 

Министерството на регионалното развитие управлява 3 млрд. лева по програмата “Региони в растеж”, които отиват за проекти на по-големите общини и “видими” инвестиции като ремонти на паркове, пешеходни зони, площади, училища, подновяване на градски транспорт и други. “Това открай време е било от жизнено значение за управляващата партия, особено в битката за местната власт, а такива избори предстоят догодина”, подчертават колегите от “Медиапул”, които предлагат обстоен анализ кои програми и какви финанси ще текат през новите министри. Сред тях е и Агенция “Пътна инфраструктура” за ремонт на пътища, през която минават търговете за пътни ремонти и поддръжка, където се въртят предпочитаните фирми – изпълнители на поръчките.

Новият МВР шеф пък е вътрешен за системата, но лоялен на политиците, като Младен Маринов се издига в кариерно отношение и по време на управлението на Пламен Орешарски, и при това на Борисов. Маринов печели точки по време на протестите през 2013 г., пишат в друг свой подробен анализ “Медиапул”, като след оставката на Орешарски Маринов е повишен в зам.-директор на Главна дирекция “Криминална полиция” по време на втория кабинет “Борисов”. ГЕРБ го оставя начело на СДВР, след което го прави главен секретар, а продължението на историята може да прочетете тук. 

Кариерата на Маринов е мълниеносна – за период от четири години той изминава пътя от директор на столична полиция до началник на всички полицаи в страната. 

А типично по Оруел някои животни продължават да бъдат по-равни от други. Две разрешения за строителство в защитената зона Калиакра са били издадени в нарушение на дружество “Калиакра инвест”, което до 2014 г. е било собственост на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Същият бе принуден да подаде оставка след доказан натиск върху бизнесмени от Добруджа да дарят 4 тона суджук под предлог, че са за премиера. В момента съсобственици на компанията са братът на Живко Мартинов – Николай, и някогашният парламентарен съветник на бившия депутат Валентин Иванов–Цуци. “Калиакра инвест” притежава близо 280 дка в защитената зона, предназначени за застрояване. Разрешенията са издадени в нарушение на законите за опазване на околната среда и биоразнообразието и са презаверени от главния архитект на Каварна Камен Жейнов само десет дни преди на 21 юли м.г. министърът на МОСВ Нено Димов да забрани строителството в зоната. Историята продължава. 

От общо 17 хил. автобуса, които са преминали технически преглед през годината, под 6000 са произведени в периода преди 2006 г., когато не е имало изискване за монтиране на колани в автобусите. Това каза зам.-министърът по транспорта Ангел Попов, цитиран от пресслужбата на ведомството. Още в “Дневник”. 

Междувременно България почти няма едър бизнес, като само 17 български компании, и то най-вече в сферата на енергетиката, се класират в топ 500 за Централна и Източна Европа. Става въпрос за държавния “Български енергиен холдинг”, следван от руския “Лукойл Нефтохим”, медодобивния завод “Аурубис”, както и извън този бранш фирма на братя Домусчиеви. България не изпъква и по икономически растеж, като със своите 3.6% тя е далеч зад Румъния (6.9%), Словения (5%), Естония (4.9%), Полша (4.6%), Латвия (4.5%), Чехия (4.3%), Унгария (4%) и Литва (3.8%). По-лоши показатели имат единствено Словакия, Хърватия и Сърбия. Темата продължава тук. 

Деца с хронични болести, които не могат сами да си вземат лекарствата или да си поставят инжекция например, са оставени без медицинска помощ в яслите, градините и училищата, въпреки че Законът за здравето от 1 януари 2017 г. е уредил правото им на здравни грижи там. За това съобщават шест сдружения на родители, които са внесли в Министерството на здравеопазването жалба за бездействие. Продължението четете тук. 

Въпреки решението на общинския съвет в Лозница да спре откриването на паметник на Пенчо Кубадински като незаконно бюстът на един от висшите функционери на БКП вече може да се види в центъра на града. Откриването на монумента е станало в четвъртък – 6 септември. Разрешението за поставянето на паметника е дадено на 31 май 2016 г. с единодушие от местния общински съвет, в който 12 съветници са от ДПС, а 5 от ГЕРБ. Припомняме, че решението беше уж отменено и за това говорихме още на 4 септември, т.е. два дни преди официалното откриване. Пред изданието кметът на града Севгин Шукри казва, че вероятно решението на общинския съвет ще бъде обжалвано и инициаторите за създаването на паметника ще поискат той да остане.

Курсът на рублата падна до 70 рубли за долар, като нивото на инфлацията се повиши и не е ясно дали руската централна банка ще вдигне лихвените проценти, тъй като руските държавници оказват вербален натиск върху банката и коментират, че евентуално увеличение е нежелателно.

Месец след появата на първото мазутно петно в Созополския залив започна източването на горивото от потъналия в района кораб “Мопанг”, който беше обявен от екоминистерството като източника на замърсяването. Днес водолазите започнаха контролно изпомпване на мазута от един от шестте резервоара на потъналата преди век машина. Така ще се изпробва технологията, която са избрали фирмите, занимаващи се с почистването на петното. Очаква се и утре да продължи поетапното източване на резервоара, за който се предполага, че съдържа около 90 тона гориво, цитираме отново “Дневник”. 

Битката за провинция Идлиб, последната крепост на бунтовниците в Сирия, е потенциално “най-тежката хуманитарна катастрофа” на ХХI в., предупреждава зам. генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси, цитиран от Франс прес. 

А лошата журналистика успява да създаде невярна представа за Швеция пред света, заявява в становище репортерът от Швеция Джеймс Севидж, който критикува остро създадената от чуждестранни журналисти атмосфера на сензационност и разпространяване на дезинформация. В неделя 9 септември в страната се проведоха избори, като за резултатите може да се информирате тук. 

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.