SHARE

Понеже през последно време абсурдите не спират имаме нов:

Делян Пеевски се оттегля от пряко участие в издателската дейност, отказва се от сделката с американската филмова компания “Ню Имидж” за влизането ѝ в медийния му бизнес и го прехвърля на фондация.

В нея ще влязат “изтъкнати журналисти”. Към нея той ще прехвърли собствеността на медиите си, защото било “крайно време медийното съдържание да бъде управлявано от журналисти”. Това става ясно от изявление на Пеевски, изпратено като писмо до отбрани медии.

Целта е, разбира се, да заобиколи закона, който забранява концентрация на даден сектор (за да не създаде олигархия). Но както знаем, у нас институциите не предприемат нищо при заобикаляне на закона, а когато Пеевски вложи парите си в офшорка, председателят на КПКОНПИ казва, че е “най-чистият човек в държавата”.

Майки на деца с увреждания в сряда отново излязоха на протест с мотото “Системата ни убива“. Те протестираха въпреки подписания преди ден със социалния министър Бисер Петков план за действие със срокове кога исканите от тях закони, по които се работи, ще влязат в парламента.

Петков коментира в сряда, че подписването на документа не е имало за цел да предотврати протеста, а да се поеме ясен ангажимент за реализирането на поетите задължения. Протестиращите майки обявиха, че въпреки това протестите продължават до приемането на законите.

Ако не друго, последните няколко дни бяха доказателство, че институционалното доверие в държавата е в отрицателните стойности.

Както писахме още в неделя, всеки един изход от ситуацията е свързан със симптомите на заболяването, което от десетилетия убива България. И ако оставим настрана всичко, което се изля около смъртта на Виктория, остава институционалният хаос. Повече за това говорихме тук, а колегата Тони Филипов допълва:

Че властта е виновна, няма съмнение. И да е невинна в конкретния казус, виновна е по принцип. Виновна е като масов убиец!

Властта на мутрите, която подчини и обезличи тотално полицията, която създаде в обществото един извратен модел на успеха (корупция, арогантна кражба, директен рекет, брутален непотизъм и калинковъдство…) и още по-лошо, която създаде усещането за безнаказаност на всеки, който има пари – от местен и околийски криминален авторитет до местен и централен партиен бандит. Цинизмът като държавна идеология – шефът на антикорупционната прокуратура да ти дава Пеевски за пример на кристално чист данъкоплатец, най-големия данъкоплатец!

Такъв разпад българската държавност не помни.  […] Доверието към полиция и прокуратура е под точката на замръзване. Каквото и да кажат за това убийство, когото и да посочат като извършител, недоверието ги чака на барикадата си.

На фона на това премиерът на държавата избра тоталитарната тактика – единствената политика, която познава. Да затвърждава в обществото убеждението, че критиката е болестна, че е “анти”-държава, че критиците са врагове на народа, че истината трябва да бъде премълчавана в името на общото благо: никаква разлика с изказванията на премиера ни от днес, 10 октомври 2018 г., и всичко налагано от държавата преди 89 година.

Историята се повтаря. Официално. И маската падна. 

Трагичната смърт на журналистката Виктория Маринова би трябвало отново да ни обърне внимание върху това, че новините трябва да се проверяват задълбочено и спокойно, а не да се разпространяват, без да са проверени. Защото на практика се понесе истинска медийна лавина, в нея се включиха всички медии и дори международни организации като ЕК  и ООН. По онова, което знаем сега, явно ще излезе, че прекалено прибързано е била направена връзка между убийството на г-жа Маринова и нейната професионална дейност. Мисля си, че медиите е трябвало да проявят по-голяма сдържаност. Апел в тази насока отправи и Асоциацията на европейските журналисти в София, която заяви, че безспорно трябва да се разследват всички версии за убийството, но докато няма налице конкретни и сигурни улики и доказателства, не бива да се правят спекулативни връзки с темата за медийната ситуация в България. На всички е известно, че състоянието на медиите в България е критично. […] Страната се намира на 111-о място в класацията на „Репортери без граници” за медийна свобода – това е най-лошо класираната страна от ЕС, а и в целия Балкански регион. Поради това насилието над една журналистка първоначално винаги поражда съмнения, че има някаква връзка с професията ѝ. Към това се добавя и фактът, че в последното предаване на „Детектор”, водено от г-жа Маринова, е бил обсъждан тъкмо въпросът за свободата на медиите в България и са били интервюирани двама разследващи журналисти.”
Това бяха изводите на германския журналист Франк Щир пред “Дойче Веле – България”.
И накрая – защо Виктория няма да се превърне в част от черната статистика вече говорихме тук. Защото такава в България не се води. И тя е 19-ата убита българка – само за тази година.
Останалите новини от деня делят общ проблемен корен с разтърсилото България и света убийство. ВСС излезе с декларация срещу телевизията на крайнодесните националисти от “Атака”, която провежда очерняща кампания, насочена към съдия, след инцидент със съпругата на Волен Сидеров – Деница Сидерова, в който съдията отсъжда, че ответникът не е извършил нарушение срещу Сидерова. Повече по темата тук, а за декларацията – тук. Междувременно СЕМ регистрира телевизията на БСП. 
Последната е внесла сигнал до прокуратурата, с който иска спиране на концесията на летище София. По последни данни на в. “Капитал” интересуващите се компании са почти 30, от които 7-8 имат сериозни намерения. Сред тях са оператори на летища в Германия, Франция, Испания, Великобритания. Конкурсът за търсене на концесионер на летище София беше обявен в началото на юли. Прогнозната оценка на концесията е близо 4 млрд. евро без ДДС. Правителството прекрати процедурата за концесия на летището в Пловдив по предложение на транспортния министър Росен Желязков. До решението на кабинета се стигна, след като консорциумът между “Хайнан” и “Пловдив Еърпорт Инвест” обяви, че няма да има възможност да сключи концесионния договор, въпреки че спечели процедурата.
Държавата даде 43 милиона на бизнесмена Георги Гергов, за да може да се откупи парцел в центъра на Варна. В осигуряването на финансирането не е споменато, че сумата се определя за закупуване на мястото, а се посочва само разрешение на инфраструктурен проблем. Продължението четете тук. 

Общо 46.6 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) ще бъдат инвестирани в модернизиране на трамвайната инфраструктура и услуги в българската столица, предаде пресслужбата на Европейската комисия. Финансираните от ЕС дейности включват реконструкция на трамвайното трасе по протежение на ул. “Каменоделска” и на бул. “Цар Борис III”, което се използва от пет трамвайни линии, включително от линия № 5, по която пътуват над 50 хил. души на ден.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е избрала шест български банки, които да преминат през преглед на качеството на активите в рамките на т.нар. “задълбочена оценка” на сектора. Тя е необходима стъпка по процедурата за влизане на страната в Банковия съюз, като Франкфурт има дискреция да прецени обхвата на проверката. Като минимум прегледът трябва да обхване трите най-големи финансови институции в страната, които след това ще минат автоматично под надзора на ЕЦБ.

Така сигурните в шестицата са Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ. В списъка вероятно е и четвъртата ПИБ, която премина аналогичния преглед на БНБ през 2016 г. с най-съществени корекции и предписания за попълване на капиталовите буфери. Новината беше разпространена от “Медиапул”. “Капитал” я потвърди през свои източници, според които разходите за консултантите, които ще провеждат проверките по методологията на ЕЦБ без специални модификации за българските условия, няма да са за сметка на финансовите институции, а ще бъдат поети от Франкфурт.

Новата проверка на банковата система е свързана със заявката на България за присъединяване към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз. Страната се ангажира да направи реформи за укрепване на финансовия сектор, по-добра работа на институциите, както и да започне подготовката по влизане в тясно сътрудничество с ЕЦБ (начинът държавите извън еврозоната да участват в банковия съюз). Преди България да влезе в “тясно сътрудничество” с ЕЦБ, Франкфурт е длъжен да направи “задълбочена оценка” на банковата система, като има право да прецени кои и колко банки извън топ 3 да преглежда. По преценка на ЕЦБ проверките може да се направят от външни консултанти по нейна методология, както и да посочи кои точно да са те. Очакванията са представители на Единния надзорен механизъм (SSM) да посетят България през ноември.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.