SHARE

“Това което имаме е капацитетът за ясни избори, не просто Европа да върви напред – може би с малко в началото – навярно по- интегрират кръг, с който тя да напредне както винаги го е правила и да остане отворена вратата и Бойко и Петро знаят че това е така. Не вярвам в затворена Европа, която вече е начертана като клуб на малцина, но не вярвам и в Европа, която непрекъснато чака докато бе с 28 вчера, 27 утре и други по-късно – при която всички са съгласни в абсолютно всичко. Трябва да се дйества, защото винаги така сме напредвали. 

[…] Но не смятам, че изборът на Еврояа винаги ще бъде избора на най-пбщпто кратно, най-малко рискованото, най-малката стъпка в последния момент – не.”

Това каза френският президент по време на речта си за наградата “Карл Велики” в гр. Аахен, която ежегодно се присъжда на личности, работещи за обединението на Европа.

Френският президент призова Германия да му помогне по-активно за реформирането на Европа.

Тонът на Ангела Меркел бе хвалебствен.

“Темата Западни Балкани не беше лесен приоритет, но ти, Бойко, се справи прекрасно и трябва да останеш медиатор по тази тема“, каза тя след срещата на двамата.

Преди Макрон да получи наградата, Ангела Меркел изнесе слово в негова чест, в която представи отговора на Германия към идеите на Макрон за реформи в ЕС. Местата, където твърдо застана зад Макрон, бяха за инвестиции в сферата на иновациите и сътрудничеството на университетите, реформа на имигрантската политика и обща африканска политика.

Във външната политика Меркел бе категорична, че Европа трябва да вземе съдбата в свои ръце, тъй като не може повече да разчита на това да я пазят САЩ. Украйна и Иран са примери, посочи тя, че ЕС трябва да води самостоятелна външна политика.

По отношение на еврозоната – където Макрон настоява за амбициозни реформи – Меркел отново отклони въпроса, като заяви, че е нужен също така прогрес в банковия съюз и в съюза на капиталовите пазари, както и мерки за насърчаване на конкуренцията.. „Трудна“ тема, завърши тя.

„Трябва ни амбициозен европейски бюджет, със собствени възможности за инвестиции. Трябва да се борим за нова, по-силна Европа… Сега е времето.“

Подробности.

И ако в германския Аанхен се обсъждаше светлото бъдеще на Европа, то в древния кръстопът на Стария континент – Рим, бляновете изобщо не бяха толкова романтични.

За да не бъде пометен при нови избори, Силвио Берлускони склони да има поддържаща роля в коалиция на крайнодясната евроскептична Северна лига и популистката евроскептична “5 звезди”.

Така е какво ще се случи с италианската икономика, еврозоната и дали изобщо правителство на популисти ще може да просъществува – са все въпроси, на които тепърва предстои да се отговори. Но ако наистина подобна коалиция се случи – Италия ще се превърне в препъникамък за европейските реформи.

ГЕРБ ще подкрепи ограниченията на реклама на хазарт, но не и връщането на пушенето

ГЕРБ ще подкрепят ограниченията за реклама на лотарии, но не и връщане на пушенето в заведенията, стана ясно от думите на Цветан Цветанов след среща с вицепремиера Валери Симеонов. Симеонов търси подкрепа за няколко свои законопроекта в парламента, сред които връщане на пушенето и някои рестрикции за обекти по морето. От БСП също смятат да подкрепят ограниченията за лотарийни игри, докато за пушенето щели да гласуват “по съвест”.

Още по темата.

След “тържественото” стоене на крак, делото “КТБ” продължава с “изразително четене”

“Тържественото” четене на простиращия се на около 5000 страници диспозитив от обвинителния акт по делото “КТБ” продължи с бавни темпове и в четвъртък. За разлика от предния ден, когато основна тема на заседанието бе разпореждането на съдия Виржиния Петрова всички в залата да стоят прави, докато прокуратурата представя обвиненията си, защото това била “една от най-тържествените части в един съдебен процес”, актуалният казус в четвъртък бе свързан с артикулацията на прокурора.

Шефът на спецпрокуратурата и наблюдаващ обвинител по делото Иван Гешев получи упреци от съда и защитата за това, че не чете достатъчно ясно и високо, за да чуват останалите присъстващи в залата.

“В закона няма изискване с каква интонация да се чете”, реагира троснато прокурорът, което провокира реплика от съдия Петрова: “Ама поне съдът да чува…”

 Mediapool разказва още.

 

Упоритата кампания на близкия до депутата от ДПС Делян Пеевски сайт ПИК срещу Софийския районен съд и в частност срещу съдия Силвия Хазърбасанова провокира Висшия съдебен съвет да изпрати отворено писмо до медията в четвъртък.

В него говорителят на Съдийската колегия на ВСС Цветинка Пашкунова изразява притеснението си, че серията публикации, обвиняващи последните две седмици колегата ѝ в антибългарска дейност, могат да доведат дори до физическа саморазправа с нея.

Китай разреши два хеликоптера да търсят Боян Петров

Китай е разрешил два непалски хеликоптера на компанията Simrik Air Pvt. Ltd. да се включат в акцията по издирването на българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май, когато за последен път е видян да се изкачва към хималайския връх Шиша Пангма.

Израелската армия е поразила десетки ирански военни цели в Сирия в нощта срещу четвъртък в отговор на сериозен ракетен обстрел по негови позиции на Голанските възвишения.

Оставяме ви с анонса, че Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще се срещнат на 12 юни в Сингапур.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.