SHARE

България се управлява на молитва. Измолена от попове – бивши агенти на ДС, и поръсена с евтин национализъм. Че какъв друг резултат искаме?

За последните 15 години армията е получила 2 милиарда лева само за модернизация и превъоръжаване. От изразходването им не са добавени почти никакви способности за армията.

Междувременно гонитбата на журналисти продължава, като възстановената на поста си в БНР журналистка Лили Маринкова беше пенсионирана едва няколко часа след завръщането си.

А управителният съвет на Съюза на българските журналисти заяви, че ще информира Европейската и Международната организации на журналистите за случващото се с медиите в България, както и ще организира дискусия за защита на правата на журналистите.

Патриотите приемат спорния закон за горивата, който предизвика отчаяни заплахи от страна на малките и средните безиностанции. Те ще бъдат приети без задължителното уведомяване на Европейската комисия, което означава, че срещу България ще бъде отворена процедура от страна на Европейската комисия.

Всичко се случва по план – кражби, цензура и див популизъм. На фона на ужасна, ужасна тишина. 

“Над половин милиард сме дали за хеликоптери, които могат да летят само в пустинята и лятно време да ходим до морето с тях.”

Помните ли тази фраза на премиера Бойко Борисов от драматичните дни на февруари 2012 г., когато водата от скъсана язовирна стена заля хасковското село Бисер?”, питат колегите от “Дневник”. 

“Когато през октомври 2017 г. летците от “Граф Игнатиево” заплашиха, че няма да летят, защото не са сигурни в техниката, Борисов заяви, че “са купени най-скъпите самолети “Спартан”, купени са най-скъпите хеликоптери “Кугър”, колкото е направено за българските летци, за никой друг не е направено толкова в последните години – те са получили милиарди”, продължават цитата те.

“Проверка на “Дневник” показа, че за последните 15 години армията е получила близо 2 млрд. лв. за модернизация и превъоръжаване. Но от изразходването им не са добавени почти никакви способности за армията. До края на юли 2018 г. – месеца на годишната среща на върха на НАТО на 11-12 юли в Брюксел – парламентът ще задвижи модернизация за над 4 млрд. лв, в следващите 10 години. Публичен подробен анализ на това с каква ефективност са били изразходвани досега милиарди от бюджета няма.”

По-добър нагледен пример за това как се управлява държавата – също няма. 

Междувременно Борисов продължава да мота избирателите си в мъгла, в която България е хвалена от целия свят. Бил дал пример на хората как се подписва договор за добросъседство и всички говорели за него, каза премиерът. И въпреки че това извиква факта, че Борисов държа заключителната си реч пред празен Европарламент, ще си замълчим. Защото за политическите мъртъвци – или добро, или нищо. 

Докато Бойко някой го хвали, патриотите заплашват малкия бизнес, а цените скачат – напомняме, че България има право да преговаря за по-ниски цени с “Газпром”, има възможността да изисква реални резултати за тяхното намаляване. Извънпарламентарната опозиция предлага четири мерки за подобряване на алтернативността на доставки на газ.

4 мерки, които могат да подобрят рязко конкурентността и алтернативността при доставките на газ:- Продаване на…

Публикувахте от Демократична България в Вторник, 10 юли 2018 г.

 

Делото за смъртта на детето на транспортния министър Ивайло Московски още се бави, като разследването не може да приключи. Става дума за дело за убийство по непредпазливост, като четиригодишното момче загина при инцидент с моторна шейна.

В рамките на няколко часа днес Лили Маринкова беше възстановена на длъжността директор на програма “Хоризонт” на БНР и след това освободена заради придобито право на пенсия. Тя беше уволнена от този пост на 6 юни 2016 година, а на 3 юли тази година Върховният касационен съд излезе с решение, че трябва да бъде възстановена на работа, цитираме отново “Дневник”.  

Някои ще се осмелят да надигнат глас. След няколко отделни протеста на хора на различни длъжности в Българското национална радио в последните месеци за утре е обявен общ протест, в който ще участват музикалните състави, журналистите и техническите специалисти. Повече по темата тук. 

2011 г. – България единствена от Източна Европа не изпрати действащ президент или премиер в Прага на погребението на…

Публикувахте от Momchil Indjov в Понеделник, 9 юли 2018 г.

 

Всичко това на фона на една Европа, в която евроскептиците  са най-високоплатените служители в Европарламента. Такъв е примерът на Найджъл Фараж от Партията за независимостта на Обединеното кралство, който бе сред водачите на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС и който само миналата година е печелил 30 хил. евро на месец от радио- и телевизионна дейност. “Трансперънси” коментира, че практиките на евродепутатите като цяло са риск за създаване на конфликт на интереси и лобизъм. Високите приходи са особено притеснителни, когато в декларациите като дейност се посочва само “адвокат”, “консултант” или “на свободна практика”. А най-малко български депутати декларират приходи от частна дейност.

На фона на една Америка, в която Тръмп очаква да види кризата в Англия, докато срещата му с Путин щяла да бъде “най-лесната от всички”. Тръмп изрази съжаление за подалия оставка Борис Джонсън – пореден популист, който се измъкна от хаоса на преговорите за Брекзит. Президентът отказа да каже дали вижда Путин като приятел или враг, докато всички разузнавателни агенции в САЩ са единодушни, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г. Бившият съветник по сигурността на Тръмп Майкъл Флин ще свидетелства пред съда днес като част от разследването за намесата.

И така. Боговете сигурно са полудели. За щастие поне дванадесетте деца, заклещени в пещера в Тайланд, бяха спасени след международна акция, която събра множество държави заедно за добра кауза.

Доказателството, че това все още е възможно и че доброто все още е там.

Дори и в трудни за света дни.

Снимка: Юлия Лазарова, “Дневник”

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.