SHARE

Британският премиер Тереза Мей обяви, че отлага гласуването на сделката за Брекзит в парламента, което бе насрочено за утре, и ще се върне в Брюксел, за да продължи разговорите с европейското ръководство.

Изявлението ѝ в Камарата на общините, което се предаваше на живо по британски телевизии, потвърди информация на медии в Обединеното кралство, които очакваха вотът да се отложи, защото премиерът смята, че ще загуби. Особена спорна в сделката, постигната с Евросъюза броени месеци преди Великобритания да напусне блока на 29 март 2019 г., бе договорката за т. нар. “предпазна мрежа”, която ще се задейства в краен случай, за да се избегне “твърда” граница с Ирландия.

“Гардиън” писа по-рано днес, че над 100 консервативни депутати са обещали да отхвърлят сделката в парламента. Против вече заявиха, че ще гласуват опозиционни партии, малката северноирландска Демократическа юнионистка партия, на която правителството разчита за ключови гласувания, както и депутати от Консервативната партия. Планът на премиера срещна съпротива както от средите на евроскептиците, така и на привържениците на ЕС сред 314-те депутати от Консервативната партия и 313-те депутати от опозиционни партии.

Още по темата. 

Въвеждането на нова функционалност срина информационната система на КАТ

Технически срив в информационната система на КАТ в понеделник блокира за цял ден онлайн услугите, предлагани от Пътна полиция, включително справки и плащане на глоби по електронен път, издаване на шофьорски свидетелства и др. Това доведе и до опашки пред гишетата на КАТ в цялата страна. Според краткото съобщение на МВР сривът е настъпил в процеса на инсталиране на нова версия на автоматизираната информационна система, което станало още в петък, но целият уикенд не стигнал, за да се извърши необходимото техническо преобразуване на системата.

Глобалният пакт за миграцията на ООН беше одобрен по време на международна конференция в Маракеш, Мароко. България не участва, но 150 държави присъстваха. Споразумението цели да засили международното сътрудничество с цел “сигурна, редовна и законна” миграция. Пактът ще бъде гласуван окончателно от Общото събрание на ООН на 19 декември. България ще е с позиция “въздържал се”. Темата беше използвана от БСП за атака срещу правителството.

Онлайн търговията е нараснала с над 17% за година, сочат данните на НСИ за търговията на дребно през октомври. Със значителен ръст на оборота са и аптеките – с 16%, както и магазините за битова техника и мебели – с 10.4%. По-значително намаляват пък продажбите на компютри, като спадът е със 7% за година.

Агенция “Митници” се преобразуват в Централно митническо управление, служителите им се увеличават двойно, а министърът на финансите получава право да преобразува, закрива териториални дирекции. Това са част от промените в устройствения правилник на агенцията, предложени за обществено обсъждане от министъра на финансите Владислав Горанов.

Японското правителство реши да забрани на китайските технологични компании Huawei и ZTE да получават държавни договори и да участват в държавни поръчки на територията на страната от април 2019 г. Мярката е взета след заседание по въпроса за киберсигурността. Финансовият директор на Huawei Мън Ванчжоу беше задържана в Канада по искане на САЩ заради съмнения, че е нарушавала търговските санкции срещу Иран.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.