SHARE

Диктаторските номера са едни и същи навсякъде по нашите земи: докато управляващата партия в Румъния твърди, че масовите демонстрации срещу нея са платени, в Турция лирата се срива и Реджеп Тайип Ердоган успокоява народа си с Аллах и световни конспирации.

Хиляди се стичат в Румъния за мащабни антиправителствени протести, които ще се състоят в няколко румънски града. В северната ни съседка пристигат дори румънци, живеещи в чужбина. Без официална организация, протестите са подкрепени от многобройни асоциации и граждански платформи.

Много от румънците, напуснали родината си по причини, познати на българите – корупция, ниски заплати и липса на възможности, се завръщат у дома по време на отпуската си, за да протестират за оставка на правителството. Очаква се предстоящият протест да бъде едно от най-мащабните мероприятия от идването на настоящото правителство на власт през 2016 г., като оттогава Румъния се тресе от кризи и протести.

Общественият гняв се подклажда и от факта, че полицията арестува и отнема регистрационни номера на гражданин, чиято регистрационната табела на автомобила изписва “MUIEPSD” – ругатня към социалдемократите, които са на власт, и слоган, често ползван по време на протести. Разван Щефанеску регистрира колата си по този начин в знак на протест към властта. Полицията казва на Щефанеску, че регистрацията не е валидна в родината му. На свой ред посолството на Швеция, където е регистрирана колата, опровергава румънските власти, че табелата важи навсякъде в Европейския съюз. Въпреки това румънските полицаи ги конфискуват, отнемат шофьорската му книжка и отварят криминално разследване по случая. По този повод румънските власти цитират правила от Виенската конвенция от 1968, но се оказва, че те са били променени през 2015 г. по молба на Белгия именно с цел гражданите на ЕС да имат общовалидни персонализирани номера.

За протестите в Румъния от миналата година сме говорили тук, за значението на гражданските протести в Източна Европа като цяло – тук, а за кошмара на корумпираните Лаура Кьовеши, която бе освободена след огромен политически натиск и стотици осъдени политици – тук.

Публикувахте от Times New Roman в Петък, 10 август 2018 г.

У нас сигнал на Камарата на геодезистите в България алармира, че в нарушение на закона е разрешен строеж върху морски плаж. Еднолично премиерът Борисов реши, че не става дума за морски плаж. С характерен тодорживковски тон премиерът отсече, че ставало дума за “змиярник” и че “aко не го щете, оставяме бурена и не го закачаме”. Междувременно големите проблеми на държавата са палатки и хавлии върху дюни – повече за това тук. 

Докато животновъдите от Ямбол протестираха срещу избитите животни заради чумата и поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и на цялото ръководство на Българската агенция за безопасност на храните, отново еднолично Борисов спря поръчката за набори и препарати, с които да се изследва и диагностицира същата чума по дребните преживни животни. 

Навън да правят изследванията. Не се занимавай“, цитира думите на Борисов към себе си изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев. Това на практика означава, че не е ясно как ще се правят изследвания за наличие на чумата. От агенцията заявиха, че нямат никакви налични препарати за такова изследване.

Поръчката на нови препарати бе договорена с фирма “Глобул вижън 2018” ЕООД, за която се оказа, че е съвсем нова-новеничка, регистрирана в края на юни тази година, малко след първата заповед за евтаназия на животни заради чумата. Основният й предмет на дейност пък е софтуерен и компютърен бизнес, а учредителният й капитал е 500 лева.

На въпросите как досега БАБХ е диагностицирала чумата по дребните преживни животни, какви китове и препарати са били използвани, на кои фирми, откъде са били доставяни и от кого, какви са наличностите в момента, агенцията отбелязва, че вече няма никакви наличности и възможности изобщо да диагностицира опасното заболяване, пишат колегите от “Дневник”, откъдето можете да научите повече по случая. 

Протестите продължават и сред майките на деца с увреждания, като майките ще разположат палатков лагер и пред Министерството на труда и социалната политика.

“Не можем да застанем зад законопроект, който е дискриминационен и ощетява много хора. Той няма да заработи от януари, защото в допълнителните разпоредби ясно се казва, че ще има шест месеца от обнародването, ще има и още шест месец за методиката. Това означава, че много хора ще останат и без лична помощ и без финансова подкрепа”, заявиха те. Тя допълни, че протестиращите майки на деца с увреждания влизат изключително разочаровани както от действията на социалния министър Бисер Петков, така и от всички национално представителни организации, които подкрепят този закон. Още по темата.

С обяснимо недоверие относно обжалването на решението за Пирин граждани настояха публично да бъдат избирани съдиите, които ще вземат важното решение. Те се обръщат за тази прозрачна процедура към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС), става известно от съобщението на коалицията до медиите в последния ден от законовия 14-дневен срок, в който решението на съда може да бъде обжалвано. Петчленният състав на Върховния административен съд ще решава дали тричленен състав на същия съд правилно е отменил правителственото решение от декември 2017 г. за Национален парк “Пирин”.

Контрабанда на цигари за над 800 хил. лв. е открита на пристанището в Бургас. В кораб, идващ от Русия, митничарите са намерили над 111 хил. кутии цигари, укрити в издълбани чамови дъски, съобщи прокуратурата. 

Турция преживя най-големия спад за ден на националната валута от финансовата криза през 2001 г. Турската лира рухна до рекорден минимум от 6,49 за долар. Президентът Ердоган настоя турците да обменят чуждестранната си валута в местна, като за кризата в Турция вече ви разказахме тук. Междувременно президентът Тръмп удвои митата за стомана и алуминий от Турция, като от Белия дом уточниха, че това действие цели  “защита на националната сигурност” на САЩ. Европейската централна банка също изрази загриженост по повод ситуацията в Турция.

Снимка: Антиправителствени протести в Букурещ, февруари 2017 г. Robert Ghement—EPA 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.