SHARE

Ако Фейсбук се намираше в България, а Марк Зукърбърг се казваше Мишо Златев, вероятно щяхме да обещаем решение на проблема с изтичането на данни, като междувременно обвиним за проблемите опозицията в Гугъл. За щастие положението не е такова, а вече може да проверите дали вашите данни са изтекли към “Кеймбридж Аналитика”подробности тук. 

И, да, ако Зукърбърг беше Златев, сигурно нямаше да му се налага да се изправя пред закона. Но днес предстои изслушването на четвъртия най-богат човек в света пред Сената в САЩ, което може да проследите в инзвънреден материал на страницата на “Терминал 3” по-късно тази вечер!

Но вие не се тревожете, защото това е в чужбина, а в България си оставаме на ниво големи думи и хубави обещания. В този дух днес председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев разпространи отворено писмо, в което декларира, че ще спазва закона. Обяснимо е Георгиев да направи подобно изказване, тъй като спазването на закона не е задължително изискване към политиците и държавните служители по високите етажи на властта в България. Сега вече всички могат да си отдъхнат. 

Ако в България се очертават три протеста, то това е, първо, заради дългата ваканция и, второ – защото премиерът не може да смести толкова много хора на една маса, за да се разбере с тях. Днес надзирателите на затвори в редица градове протестираха, поставяйки исканията си за увеличаване на щата и по-високо заплащане. Демонстрация в защита на природата посрещна европейските министри по околна среда пред НДК, а хората с увреждания също излизат на национален протест поради нова наредба, която включва промени в правилата за ТЕЛК. Очаквано Бойко Борисов обаче се уплаши от този протест и разпореди изтеглянето на текста малко по-късно днес. Всичко е стабилно! 

 

Междувременно стабилно държим дъното в ЕС, като страната ни този път успя да вземе приза за най-ниска средна цена на труда в Европейския съюз с колосалните 4.9 евро на час. 

А втората пенсия няма да достигне и 50 лв. за повечето хора. Повече вижте тук. Но пък ГЕРБ раздаде козунаци за празниците, така че всичко е точно!

На платнище с надпис ГЕРБ , гербавите безбожници раздават козунаци в "Света Петка" Пловдив. Воскресение Христово, …

Публикувахте от Станимир Михайлов в 8 април 2018 г.

 

Но можем и да бъдем на върха! Втори в ЕС сме по смъртни случаи на пътя, сочи черната статистика. Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц определи България и Румъния като проблемни страни по отношение на пътната безопасност. 

В тази връзка в столичния квартал “Младост” днес бяха засадени цветя в дупките по улиците, като с този символичен жест се цели да се насочи вниманието на общината към зле поддържаната инфраструктура. 

Днес, ние от Да, Младост! засадихме цветя в дупките по улиците на Младост 1,1А, 2,3 и 4. С този символичен жест искаме…

Публикувахте от Да, за Младост в 9 април 2018 г.

 

Но стабилността продължава с Русия, която ще ремонтира българските изтребители в България, както се очакваше. Страната, обявена като заплаха номер едно за националната ни сигурност от депутатите в НС, ще предостави части за самолетите, а Каракачанов заяви, че православието винаги е било политика. Православие и руски самолети – една неочаквано добра комбинация! 

Също толкова компетентна се доказа днес и правосъдният министър Цецка Цачева, която заяви, че има нужда от европари за реформа и че държавата няма идея как да спре бягствата от затвора. С подобни управленски способности едва ще дочакаме следващите избори, когато Цачева ще поеме пореден ресор, в който да блести със своите способности.

Екоминистърът Нено Димов подписа споразумение за финансиране по програма  “Околна среда” на стойност внушителните 30 милиона и половина лева, определени по Европейския финансов механизъм. Димов не пропусна да разнообрази обстановката с откровено странна забележка по време на съвета на европейските министри по околна среда, заявявайки, че темата за мръсния въздух не е повдигана на високо ниво в Европа – при положение че европейските държави разработват политики на регионално и световно ниво от години. Нено си е Нено!

Новини има и около друг колоритен български образ. Европейският съд по правата на човека в Страсбург съобщи, че на 12 април, четвъртък, ще обяви решение по трите жалби за т.нар. царски имоти. Колегите от “Капитал” заключават, че “решението на съда и особено мотивите към него са изключително важни, защото държавата все още се колебае в политиката си по отношение на царските имоти – най-вече защото политическият елит се опитва да използва темата като средство да манипулира Сакскобургготски като политически играч, а освен това – и като средство за пиар”.

Сигурно сте чули от един президент, че “санкциите срещу Русия не работят”. Затова след поредния транш акциите на олигарха Олег Дерипаска, за когото сме ви разказвали надълго и нашироко в “Терминал 3“, се сринаха. Сривът изтрива над 3.5 милиарда долара от пазарната капитализация на компанията, а на борсата в Москва акциите падат с над 23%, като това е най-големият спад от 4 години. Мерките изпратиха шокови вълни на финансовите пазари в Русия, разказват отново “Капитал”, като в отговор Кремъл обмисля ответни мерки.

Дори в класацията на полуавторитарните постсъветски държави лидери като Виктор Орбан хвърлят сянка над скромните популистки усилия на Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Фолкер Вагенер пише за “Дойче Веле” относно четвъртия мандат на Орбан: “властта му представлява демократично легитимирано еднопартийно управление, нещо средно между демокрация с дефекти и авторитарния стил на Путин и Ердоган”. Орбан продължава да отрича Европа, докато храни своят кръг от олигарси с европейски средства. Според автора, ако ЕС иска да се справи с този феномен, той трябва да се конфронтира с близкото минало на Източна Европа, където авторитаризмът винаги е на мода… а източноевропейските държави трябва да наваксат в своето развитие, преди да се почувстват готови за по-различни ценности.

Отвъд океана също е стабилно – съветникът на Доналд Тръмп по вътрешната сигурност Том Босърт стана поредният от администрацията, подал оставка. Междувременно президентът Тръмп обяви обискирането на адвоката му от ФБР за атака срещу САЩ.

Ситуацията в Сирия продължава да бъде напрегната – Иран заплаши Израел с ответен удар, хиляди бунтовници пристигнаха с автобуси в Северозападна Сирия, а контролът на района Африн покачи градуса на напрежение между Турция и Русия. 

Напрежение и във Франция, след като страната беше ударена от нова вълна двудневни стачки на железничарите, а няколко университета са окупирани от малцинство студенти, мобилизирани основно от леви синдикатикоито се противопоставят срещу реформите на правителството. Необичайно за президента Макрон, но разбираемо във връзка с напрежението в страната, породено от реформите, той ще даде две интервюта пред медиите в рамките на следващите няколко дни.

Снимка: Цецка Цачева, посрещната от протестиращите надзиратели. Юлия Лазарова за “Дневник”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.