SHARE

България: държавата, в която 10 години и милиони по-късно не можем да направим електронно правителство, но бързо се научихме как да плащаме подкупи с криптовалута.

Държавата, която е на върха в ума на премиера си, но иначе е нежелан партньор в ЕС. Където сгрешилите политици се възмущават, че някой въобще смее да им поиска оставката. И където един успял млад мъж не се явява в парламента, но за сметка на това вече си има закон за медиите – без конфликт на интереси, нищо, че контролира по-голямата част от тях.

В една друга сатирична вселена пък Русия спря филм, в който американци спасяват руския президентРуското министерство на културата, което последно беше възмутено от “Смъртта на Сталин”, този път взема на прицел иначе невинните Джерард Бътлър и Гари Олдман. В Украйна също забраниха филма, само че заради възхвала на руската военна мощ. Двама от нашите културни гении – Тома Биков и Вежди Рашидов, също обсъждаха киното днес, по-точно как то да стане по-държавно и по-пропагандно от всякога (подсказка – защото са “десни” депутати!). Г-н Биков и г-н Рашидов обаче ще трябва доста да се постараят, за да достигнат нивото на съветските, пардон руските, другари, тоест братушки. Прощавайте, просто понякога забравяме в кое време живеем.

Част от паричните средства, с които са давани подкупите в Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/, са трансферирани във виртуални валути. Това обяви пред журналисти наблюдаващият делото прокурор Ангел Кънев. Впечатлени сме, имайки предвид, че държавната администрация често дава на късо дори при споменаването на думата “дигитално”.

България не е желан партньор в рамките на ЕС, сътрудничи си на практика само с Румъния и не участва в нито една неформална група държави с общи интереси. Това показва проучването EU Coalition Explorer на Европейския съвет за външна политика, което представя взаимодействието между 28-те държави членки. То е проведено измежду 800 професионалисти в областта на политиката и европейските дейности – учени, правителствени служители, политици, представители на медиите и др. От България са участвали 36 души – повече от всички други държави. Проучването определя няколко влиятелни групи и о, изненада, ние не попадаме в нито една от тях. Повече по темата. 

Улица в сърцето на София, носеща името на Вазов. Честит ден на будителите скъпи сънародници!#HUBAVOE #ОщеНЕеГОТОВОсн. Alexander Pelev

Публикувахте от Ivan Chervenkov в Четвъртък, 1 ноември 2018 г.

 

Възможно ли е причина за това да са хора като Валери Симеонов?

Вицепремиерът – за чиято оставка протестите продължават – и съпредседател на коалиционния партньор на ГЕРБ в управлението – “Обединени патриоти”, Валери Симеонов отхвърли обвиненията, че носи отговорност за работата на Държавната агенция за българите в чужбина, в която от три дни текат арести по подозрения за злоупотреби, и обяви, че, напротив, е свършил много работа за подобряване на положението на българските общности зад граница.

Искаме само да припомним, че това е същият човек, който каза през май 2016 г. на българите в чужбина да не му се мотат в краката (в случай че сте забравили). На такава новина какъв коментар да ѝ сложиш?!

А възможно ли е причина за това да са хора като Делян Пеевски??

За един час парламентът прие на второ четене касаещия медиите закон, чийто основен вносител е депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

След разрива с банкера Цветан Василев и фалита на КТБ Делян Пеевски постепенно разкри собствеността си в няколко медии (преди това част от тях бяха собственост на майка му и бяха придобити със заеми от КТБ) – “Монитор”, “Телеграф”, “Политика”, “Меридиан мач”, “Борба”. През октомври депутатът от ДПС обяви, че ще прехвърли медийния си бизнес на фондация, но ще помага материално (да, какъв филантроп!). Цитираме колегите от “Дневник”, които разказват подробности тук.

И докато сме на тема медии – в деня на народните будители Асоциацията на европейските журналисти – България, публикува “Печат. Вестник за вестника” – задълбочено проучване за пазара на печатни издания в страната, което излиза ограничено в хартиен формат, но е достъпно и онлайн. Ръководител на изследователския проект е Илия Вълков, член на управителния съвет на асоциацията. Препоръчваме ви да прелистите изданието – дори и онлайн на тази връзка. 

В момента в София има 17 детски клиники, разкъсани в различни болници. Предлагаме да съберем всички тях в една болница. Иначе лекарите също можем да облечем черни тениски“, каза д-р Георгиева от инициативния комитет за изграждане на педиатрична болница, визирайки протеста на майките на деца с увреждания. Това се случи по време на обсъждането на здравния бюджет. Тя обясни, че проблемът, за който са нужни около 50 млн. лв., се отлага вече 40 години. По думите на д-р Георгиева миналата седмица детенце на 1 година и 6 месеца е починало след разкарване между различни клиники в София. Повече по темата може да научите тук. 

Иначе здравният закон си мина въпреки силното негодувание от бранша. Повече по тази тема тук. 

В някои държави обаче времето върви напред, а не в кръг. Съдът в Скопие запорира общо 69 имота на бившата управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ по искане на Специализираната прокуратура. Сред тях е и известният “Бял дворец” в столицата, където се намира централата на партията. Действията на властите са заради делото “Талир”. Това е разследване за предполагаемото незаконно финансиране на ВМРО-ДПМНЕ в периода от 2009 г. до края на 2015 г. Прокуратурата има данни за злоупотреби с близо пет милиона евро, извършени, докато партията е била на власт.

За една история, която напомня българската действителност, но с различен развой – разказват колегите от “Медиапул”. 

И накрая – честит празник, българи! Надяваме се да сте отпразнували с книга в ръка или с хубав филм, само че не от тези на г-н Рашидов и Биков. Ако не сте – все още не е късно да отпразнувате, като си припомните някои от текстовете ни в рубриката #Будителите. 

Защото ако не четете – може да стане ей така:

Рядко поствам грешки в текстове. На всекиго се случва. Но някои грешки са толкова емблематични, че сякаш Съдбата се…

Публикувахте от Lubomir Alamanov в Четвъртък, 1 ноември 2018 г.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.