Вечерен бюлетин – 1 февруари 2019 г.

SHARE

Денят за почит на жертвите на комунистическия режим е.

На 1 февруари 1945 г. от създадения и работещ от септември предишната година “Народен съд” са осъдени на смърт тримата регенти на малолетния цар Симеон II, 8 царски съветници, 22-ма министри от правителствата след 1941, 67 депутати от 25-ото Народно събрание, 47 генерали и висши офицери. Присъдите са изпълнени същата нощ. Денят остава в историята на България като “Кървавият четвъртък”. От 2011 година 1 февруари се отбелязва като Ден за почит на жертвите на комунистическия режим. Това става по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Президентът Росен Плевнелиев отбелязваше този ден във всяка година от своя мандат. Това, което имаме като президент днес, мълчи.

За целия период на действие от септември 1944 до април 1945 “Народният съд” арестува 28 630 души, обвинява 10 920 и избива 2730.

Лидерът на “Да, България” Христо Иванов отдаде своята почит към жертвите на комунизма на Мемориала в Белене. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и съпредседателят на “Зелените” Борислав Сандов се поклониха на Мемориала в София. ГЕРБ прочетоха някаква декларация в парламента, като успяха да я посветят лично на Корнелия Нинова (лидер на БСП).

Именно в този ден, днес, Св. синод изпрати делегация до Москва за юбилея на руския патриарх Кирил. С праздником, дорогие друзья! Уместно е и е удобно. Не ли?

Другите новини:

Денят е исторически в глобален мащаб – реално се създава най-голямата зона за свободна търговия, обхващаща 635 милиона души. И не, в нея не участват САЩ, нито Китай. И Русия също не. Извинявайте, евроскептици, шовинисти, обикновени консерватори и псевдолибертарианци, но ЕС рулира #ИкономикатаГлупако! Две ключови споразумения между Европейския съюз и Япония влизат в сила днес – за икономическо и за стратегическо партньорство. Икономическото споразумение премахва митата за 97% от стоките, внасяни от ЕС, и за 99% от стоките, внасяни от Япония. След преходен период ЕС ще отмени митата върху японските автомобили, камиони и битова електроника. Очаква се компаниите в ЕС да спестяват 1 милиард евро на година от митата, които в момента плащат за износа в Япония.

Стратегическото партньорство е свързано със сътрудничество в сигурността по въпроси като международния тероризъм и организираната престъпност, енергийната, климатичната и киберсигурността и други научаваме от “Дневник”. Всичко, което трябва да знаете за историческото споразумение е тук.

На този фон и ние си имаме колосална новина: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е съобщил на своя шведски колега Петер Хултквист решението на Народното събрание да остави настрана офертата за шведските изтребители “Грипен”, съобщиха от пресцентъра на министерството, цитирани от “Клуб Z”. Е, не е ли колосална новина тази? Ами, ако не му беше казал? То тогава как щеше да получи учтив дипломатически поздрав: ”Кралство Швеция се отнася с уважение към решението на Народното събрание на Република България за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16″, заяви Хултквист, но подчертал: “Характеристиките на самолетите Grippen са изключително добра алтернатива на вече взетото решение.” 

Българският офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ се обърна към еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис относно ситуацията с обявената през лятото на миналата година епидемия от чума по дребните преживни животни и последвалите действия на Българската агенция по безопасност на храните и нейния изпълнителен директор.

„Седем месеца след обявяване на първото огнище на чума по дребните преживни животни все още няма яснота относно произхода на болестта в страната ни, не е определен и типът на вируса“, припомня д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България. „Тъй като БАБХ действа абсолютно непрозрачно, а и за мнозина експерти взетите до момента мерки са със съмнителна ефикасност, ние се обърнахме към Европейската комисия с молба да изяснят ситуацията и да потвърдят доколко действията на агенцията са в синхрон с европейското законодателство.“ Повече прочетете тук.

Продължаваме напред с новините, които стават все по-добри за #територията. Проверката на ДНСК спря строежите на “Арапя” и “Алепу”. Но! Не бързайте да се радвате. Установени са множество липсващи документи, разрешения и всякакви несъответсвие, но това е причина за само временно спиране на строежите. И докато се чудите колко време означава “временно”, ето ви един очевиден отговор: Държавата обмисля как може да отчуждава имоти по морето. Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова. “Това, което ние констатираме, че тази непоносимост и чувствителност към строежи има за терени, които се намират в близост до морските плажове. Обмисляме възможността част от тези терени, които се намират в най-чувствителните зони, чрез законови възможности да бъдат отчуждени“, заяви Аврамова, цитирана от “Медиапул”.  Има плаж, има проблем, няма плаж, няма проблем. #HUBAVOE, но не е #GOTOVO.

Днес научихме още, че Бойко Борисов не е най-големият борец с контрабандата на наркотици. Португалците го удариха в земята, като задържаха 32,5 тона кокаин на пазарна стойност 100-125 милиона евро. Можете ли да си представите как изглеждат 2,5 тона кокаин?! Именно. Операцията е проведена на борда на дълбоководен влекач под панамски флаг край бреговете на страната. Арестувани са 11 души. Повечето са от Източна Европа. Изненадани? Но иначе ние, източноевропейците, мразим емигрантите, защото са извор на престъпност. 

Днес беше един добър ден за британците. Те нямат често такива напоследък. Могат да бъдат спокойни – ще пътуват без визи в ЕС след Брекзит. Това приеха посланиците на 27-те страни – членки на Европейския съюз.

Не са добри новините в контекста на глобалните климатични промени обаче. Въпреки че глобалното затопляне е пълна глупост според действащия американски президент Австралия преживява най-горещото лято откогато и да било с унищожителни суши и горски пожари.

Докато в същото време Америка е скована от нечуван и невиждан арктически студ. Температурите стигнаха до минус 49 градуса по Целзий и станаха причина за смъртта на най-малко 21 души, предаде Ройтерс.

И именно днес желаещите да отстранят Тръмп от Овалния кабинет на предстоящите избори от страна на демократите се увеличиха с един – сенаторът на Ню Джърси Кори Букър обяви, че се включва в надпреварата.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.