SHARE

Министерството на отбаната с пореден гаф при обществената поръчка за хеликоптерите

Военното министерство има системни проблеми с обществените поръчки и това за пореден път се потвърди с планирания ремонт на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24. Поръчката за над 31 млн. лева бе пусната преди дни, но със сгрешена документация, от която не става ясно колко точно машини иска да ремонтира министерството.

От военното министерство признаха за допусната грешка в заданието и съобщиха, че то ще бъде коригирано.

Пред Mediapool оттам обясниха, че грешката се дължи на това, че условията са били променяни на няколко пъти, докато поръчката се е подготвяла.

Обвинената за корупция отстранена кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева постъпи в сряда в болница заради изследвания на тумор на хипофизата ѝ, съобщи ексговорителят на общината Петър Кърджилов.

Тя бе докарана от служители на “Съдебна охрана” към правосъдното министерство с оковани ръце и крака, като единственото основание за това е повдигнатото ѝ обвинение за подкуп в особено големи размери, който представлява особено тежък случай, пише Борис Митов от Mediapool. 

Наред с всички останали необяснимо сурови действия на властите спрямо обвиняемата този нов епизод от случая вероятно би могъл да затвърди аргументите ѝ по заведеното вече дело срещу държавата пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Надявам се, че не е имала само пранги на краката, а са оковани и ръцете и е имала маска като на Ханибал Лектър. За разкош трябваше да и вържат за крака едно 50 кг гюле за единия крак, ама нищо, следващия път.

Публикувахте от Теодор Михайлов в Сряда, 1 август 2018 г.

(Коментарът е ироничен, но всъщност Иванчева наистина е с белезници на ръцете – бел. ред.)

Борисов разпореди инспекция на дневните центрове за хора с увреждания

Да бъде направена инспекция на дневните центрове за хора с увреждания разпореди премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание в сряда. Според премиера това е необходимо, след като на вчерашната му среща в Министерския съвет представителите на хората с увреждания са поставили въпроса за качеството на тази услуга. Още по темата. 

 

Над 2 млрд. лв. е бюджетният излишък в края на юли

Бюджетът е на плюс от над 2 млрд. лв. към края на юли, или 1.9% от прогнозния БВП за 2018 г. – сумата е близо до отчетения излишък през същия период на 2017 г., когато бе 1.97 млрд. лв. Това показват предварителните оценки на Министерството на финансите, съобщава “Капитал”. 

Тръмп обмисля да наложи 25% мита върху китайски внос

Търговската война между Китай и САЩ продължава. След като в началото на юли САЩ наложиха мита от 25% върху китайски вносни стоки за 34 млрд. долара, сега администрацията на Тръмп планира да обложи с 25-процентни мита и стоки за 200 млрд. долара, за които през юли планираше ставка от “само” 10%, твърди източник на Reuters. Става дума за хиляди китайски продукти – от храни, през мебели до химикали.

Facebook обяви, че над американските избори в САЩ през 2018 г. се готви нова пропагандна атака

Fаcebook идентифицира нови опити за политическа манипулация с приближаването на изборите за Конгреса в САЩ, предадоха световните агенции. Мрежата е закрила 32 профила и страници във Facebook и в Instagram, създадени между март 2017 и май 2018, които общо са публикували 10 хил. съобщения.

Днес човечеството изчерпа запасите от природни ресурси, които планетата е способна да възстанови в рамките на година, и започва живот на “екологичен дълг” за останалите пет месеца според ежегодния доклад на Световната мрежа за екологичен отпечатък, съобщава “Капитал”. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.