SHARE

Доналд Тръмп – под протест дори от републиканските си колеги в Конгреса – започна търговска война с едни от основните съюзници на САЩ – ЕС, Мексико и Канада, като вчера наложи мита върху алуминия и стоманата. От своя страна ЕС, Канада и Мексико въвеждат ответни наказателни мита срещу продукцията от САЩ, които ще влязат в сила в идния месец. 

 Германският канцлер Ангела Меркел определи действията на САЩ като “незаконни” и предупреди, че ще доведат до “прогресивна ескалация на напрежението” в глобалната търговия.

Представяме ви анализ за новия начин на взимане на решения във Вашингтон и това до какво води той като ответна реакция от Ан Апълбаум за Washington Post. 

Немалко европейци отвориха очи в слънчевата сутрин на вторник (времето най-накрая бе хубаво) с една бодра вест: Администрацията на Тръмп няма да налага мита на стоманата и алуминия над континента и Европейският съюз няма да взима ответни мерки. Дори предната нощ никой не знаеше какво ще реши Белият дом. Подготвката за друг развой бе изключителна – търговксият комисар на ЕС Сесилия Малстрьом бе подбрала внимателно списък с ответните тарифи – за мотоциклети (което означава, че ще удари по Harley-Davidson Inc. със седалище в Уисконсин, избирателния регион на председателя на долната камара Пол Райън), за бърбън (от Кентъки, избирателния регион на лидера на мнозинството в Сената Мич Маконъл).

За момент търговската война изглежда бе отминала. Но случилото се после говори много за това колко нови и различни са трансатлантическите отношения и всъщност отношението на Америка към старите им съюзници. Случаят също ни показва как старите съюзници решиха да действат предвид обстоятелствата.

На първо място всеки осъзнава, че във Вашингтон на Доналд Тръмп политиката се прави на мигновени настроения – тези на президента. Всички неща, които помагаха на чужденците да разберат Америка – познанието върху историята, опитът при предишни преговори, отношенията с висшата администрация и политици – вече не помагат особено, за да се разбере Белият дом. Вече няма предвидим процес за взимане на решения и изобщо няма дори процес – всичко се свежда до това какво е настроението на президента в определен ден.

Съюзниците на САЩ разбират, че дори исторически преди непротиворечиви политики могат да се променят. Преди няколко месеца, сочат репортажи, южнокорейците са били ужасени от внезапното желание на Тръмп да изтегли войските на САЩ от Корейския полуостров. Може би това мотивира Сеул да търси споразумение със Северна Корея дори при риска да подсили и подхрани Ким Чен Ун.

По същия начин европейците също разбират, че митата могат да бъдат наложени всеки един момент, без да се отчетат дълголетните отношения на приятелство между Европа и САЩ или огромната стойност – от стотици милиарди щ.д. на година – в трансатлантическата търговия.

В резултат съюзниците на САЩ сега променят начина, по който говорят с Вашингтон. Сега те знаят, че всички преговори трябва да се правят лице в лице с президента. Няма смисъл от изпращането на пратеници – дори външни министри, – тъй като никой не вярва, че американските дипломати имат реално влияние върху Белия дом. Затова и бяха визитите както на френския президент, така и на германския канцлер миналия месец. Идеята бе да се нанесе двоен удар с различни стилове – усмихнат и сериозен – официално посещение и работна визита – френска помпозност и германска сухота, за да се представи общо послание за търговията и Иран.

Съюзниците на САЩ също така знаят, че всяко действие трябва пряко да засегне президента. Няма съществена причина за ЕС да налага мита над мотоциклетите и бърбъна – единствената е, че те така се надяват тези целенасочени наказания да създадат проблеми за републиканците в Конгреса – и по този начин да подхранят разделението между президент и Конгрес с надеждата, че конгресмените ще окажат натиск над президента. Това е.

Големите дебати се свиха и сведоха до нещо друго. Всичко е лично, всичко е алъш-вериш. Никой не говори какво може да постигнем заедно – всичко е мерене на силите. Вие ни удряте, ние ще ви ударим. Така европейците се научиха да се справят с Владимир Путин, руския президент и така вече те се справят със Съединените щати също.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.