Въздухът в София за пореден ден е мръсен, буферните паркинги отново са...

Въздухът в София за пореден ден е мръсен, буферните паркинги отново са безплатни

SHARE

Въздухът в София за пореден ден е опасно мръсен, показва данните на гражданското сдружение AirBG. Според тях нивата на фини прахови частици в източните, северните, централните и част от западните райони на града са в пъти по-високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб.м. На места разликите са дори над 8 пъти.

 

Гражданското сдружение мери моментните данни, а сайтът на Министерството на околната среда подава осреднени – за 24-часов период, и именно за него важи нормата от 50 микрограма на 1 куб.м, отбелязват експертите на Столичната община.

 

Средните стойности, публикувани от общината за днес, сочат, че замърсява на въздуха има само в две от петте станции на Министерството на околната среда – в “Павлово” и “Хиподрума”, където нивата са над три пъти по-високи и преминават границата от 200 микрограма на куб.м. По данни на AirBG в “Красна поляна”, “Надежда”, “Редута”, “Левски В” и още няколко квартала въздухът е най-мръсен

Заради очакваните по-високи нива на замърсяване Столичната община въвежда днес безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт.

 

Освен в София въздухът е опасно мръсен в още няколко български града, сочат също данните на AirBG – във Видин, Кюстендил, Благоевград, Исперих и Дупница.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.