Въздухът в София отново е опасно замърсен

Въздухът в София отново е опасно замърсен

SHARE

Нивата на фини прахови частици във въздуха са над нормите в цяла София и в понеделник. На места превишаването е близо 20 пъти над нормата, а най-замърсени са кварталите „Хаджи Димитър“, „Сухата река“, „Левски Г“, „Орландовци“, „Подуене“, „Св. Троица“ и др.

Замърсяването на въздуха продължава за пореден ден, след като в неделя стойности над нормата бяха замерени в кварталите „Павлово“, „Хиподрума“, „Надежда“ и „Младост“.

Според наредбата допустимите дневни норми на замърсяване не трябва да надвишават 50 микрограма на м3. В най-замърсените райони на София в момента те са около 500 мкг/м, а в по-голямата част от столицата са над 100 мкг/м3.

Фините прахови частици се вдишват и водят до редица увреждания на човешкия организъм. Най-чувствителни към замърсяванията са деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма.

На сайта на Столичната община е посочено, че очакваният потенциал за замърсяване в понеделник е умерен в четири от петте района, в които са налични градските станции.

От община призовават гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.

Според проучвания през зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва именно от този вид битово отопление.

В дни с мъгла мръсният въздух се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва.

Като мерки срещу замърсяването гражданите на столицата бяха призовани да не използват личните си автомобили.

Зеленият билет за градския транспорт не е включен в действията на общината, а прогнозите за вторник показват, че нивата на замърсяване ще се нормализират.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.