Васил Божков ще бъде задържан за 72 часа, ако бъде екстрадиран от...

Васил Божков ще бъде задържан за 72 часа, ако бъде екстрадиран от ОАЕ в България

SHARE

Апелативният специализиран съд окончателно реши, че ако бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков и собственикът на ПФК “Левски” Георги Попов бъдат екстрадирани от Обединените арабски емирства в България, те ще останат в следствения арест поне за 72 часа.

 

Служебно назначени адвокати обжалваха прокурорското задържане, което се налага в повечето случаи при повдигане на обвиненията. Защитниците поискаха от съда то да не бъде прилагано. Двамата са обвинени задочно, а обжалването на мярката също бе гледано задочно и в тяхно отсъствие.

 

Съдебният състав с председател Геори Ушев остави без раглеждане жалбите на защитниците и на практика реши, че двамата ще прекарат поне 72 часа в следствения арест. Мотивът на съда да не разглежда жалбата е, че постановлението може да бъде обжалвано само пред Апелативната специализирана прокуратура, тъй като Божков и Попов не са задържани в България.

 

Съдът прие, че след като двамата обвинени не са фактически задържани липсва законово основание за контрол на тези актове от съда, а обжалването им се извършва по друг ред – пред прокуратурата. Съдебното решение е окончателно.

 

В момента на Божов са повдигнати общо 11 обвинения, а отделно тече и разследване за изнасилвания, убийства и принуда, по които още се събират доказателства. Божков ще отговаря за това, че е ръководил организирана престъпна група за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и други престъпления. Според държавното обвинение мажоритарният собственик на “Левски” Георги Попов е участвал в групата.

 

Практиката да се обжалва прокурорско постановление задържане под стража за 72 часа, което не е влязло в сила заради това, че обвиненият не е арестуван и не се намира в България, е сравнително рядка. Последно преди години съдът отказа да отмени постановлението за задържане на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Докато той самият е в Сърбия, адвокатите му поискаха, ако се върне в България или бъде екстрадиран, да не бъде задържан под стража за 72 часа. Тогава магистратите също отказаха.

 

Все още няма официална информация за статута на Васил Божков и Георги Попов – дали те са задържани, къде точно се намират и ще бъдат ли екстрадирани в България. Информацията, че са арестувани в ОАЕ, първоначално бе съобщена неофициално от главния прокурор Иван Гешев.

 

После той потвърди официално информацията, а в средата на февруари български медии съобщиха, че Божков, който по информация на българската страна е в ареста в ОАЕ от края на януари, е бил пуснат. Външното министерство поясни, че няма такава информация и е поискало от местните власти да я потвърдят или отрекат.

 

Междувременно прокуратурата подготви над 200 страници искане за екстрадиция, което бе изпратени първо до Министерството на правосъдието, а след това по дипломатически път и в ОАЕ.

 

Дали бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков ще бъде предаден на българските власти е по-скоро въпрос на дипломатически отношения, отколкото на юридически, тъй като България няма правно сътрудничество с Обединените арабски емирства, обясни министър Кирилов на 5 февруари.

 

Часове след решението на съда, от държавното обвинение съобщиха, че двама прокурори от Върховна касационна прокуратура са били на работно посещение в Обединените арабски емирства от 25 до 27 февруари.

 

На среща в Бюрото на Главния прокурор на ОАЕ в Абу Даби българските представители са обсъдили възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни. В рамките на разговорите представителите на българската прокуратура са обсъдили и наказателно-правни въпроси от взаимен интерес, се казва в съобщението. Вероятно сред обсъжданите казуси е и този с екстрадицията на Васил Божков.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.