Вашингтон ще обяви името на българин, на когото ще е забранено да...

Вашингтон ще обяви името на българин, на когото ще е забранено да влиза в САЩ заради корупция

SHARE

До края на седмицата държавният секретар на САЩ ще обяви името на българин, на когото ще бъде наложена забрана да влиза в страната заради корупция. Това каза пред “Нова телевизия” американският посланик в България Херо Мустафа.

 

Тя припомни, че в края на миналата година САЩ са заявили, че са готови да санкционират замесени в корупция българи, и месец по-късно това вече се случва. По думите ѝ това показвало, че двете страни работят добре в борбата с корупцията. Забраната за влизане в САЩ ще е първата, която Вашингтон налага на българин заради корупция.

 

“Това ще бъде само първото име. После ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон “Магнитски” и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо”, каза Херо Мустафа, след което добави на български език, че “България е важен партньор и приятел на САЩ и ние сме заедно в борбата с корупцията”.

 

На въпрос как САЩ гледат на предложенията за промени в Конституцията по отношение на съдебната власт, тя отговори, че това решение може да се вземе само от българското правителство и парламент, както и от народа. “Подчертавам, че върховенството на закона е един от стълбовете на нашия двустранен диалог”, добави американският посланик.

Тя каза още, че енергийната диверсификация на България “трябва да бъде реализирана на практика, а не само да се разглежда принципно”. Мустафа уточни, че технически експерти от САЩ ще пристигнат на посещение в страната, за да обсъдят този въпрос с управляващите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.