Вандали надписаха “Т-34” върху полярна мечка в Чукотка

Вандали надписаха “Т-34” върху полярна мечка в Чукотка

SHARE

На видео, разпространено в социалните мрежи в Русия се вижда, че полярна мечка е била надраскана от неизвестни вандали, вероятно с черен спрей, като върху нея е изписано Т-34, предава BC.

В момента тече разследване, за да се установи къде точно в арктична Русия е заснето видеото.

Т-34 е руски основен боен танк, който изиграва важна роля в победата на СССР над Германия във Втората световна война.

Сергей Каври, член на WWF заяви, че видеото е било разпространено от местни жители на руския североизточен Чукотски автономен регион, а учените, които работят и наблюдават местната фауна не може да са извършили подобно нещо.

“Не знам детайлите за това в кой регион, град или район е било направено”, каза той.

Учен от Института за биологичните проблеми на севера, Анатоли Кочнев каза, че е малко вероятно мечката да е била боядисана по този начин, ако не е била упоена преди това.

Той добави, че написаното е много симетрично и няма как мечката да е можела да се движи по време на вандалския акт.

Кочнев каза, че инцидентът може да се е случил в отдалечения руски регион Новая Земля, където по-рано екип от специалисти се наложи да упои бяла мечка, която е влизала в населени места в района.

Кочнев добави, че може да отнеме седмици докато боята се измие от мечката и може да й причини проблеми, тъй като животното разчита на своя бял „камуфлаж“, за да ловува в снега.
Ескпертите се опитват да установят произхода на видеото.

В руските медии се спекулира, че този акт е свързан с общественото недоволство в северните части на Русия, в които хората са гневни, че се допуска бели мечки да идват толкова близо до населените места.

През февруари 2019 г. беше обявено извънредно положение в региона на Новая Земля, тъй като десетки бели мечки се появиха в много градове и села. Тогава се появиха и видеоклипове, които показваха как животните се разхождат и разглеждат сгради в населени места в арктична Русия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.