Валери Симеонов с нови предложения за промени в Закона за хазарта

Валери Симеонов с нови предложения за промени в Закона за хазарта

SHARE

Ново предложение за промяна на Закона за хазарта са внесли Валери Симеонов и депутати от НФСБ. Законопроектът беше публикуван на сайта на Народното събрание и е подписан от седем депутати: Валери Симеонов, Християн Митев, Петър Петров, Росен Живков, Борис Ячев, Йордан Апостолов и Славчо Атанасов.

Основното предложение е лотарийни игри, с изключение на бинго, кено (вид игра с числа – бел.ред.) и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие “Български спортен тотализатор” след получаване на лиценз. Сега издадените лицензи за тези игри ще трябва да се върнат на регулатора – Държавната комисия по хазарта (ДКХ), до три месеца след влизането в сила на закона.

С предложените поправки продажбите ще бъдат свити само допунктовете на държавния тотализатор и евентуално пунктове на фирмите за спорти залагания, ако имат лицензи. Лицензите на частните компании, които притежават такъв, да бъдат прекратени три месеца след като законът бъде променен, предлагат “Патриотите”.

В новия законопроект се налага ограничение, според което обектите за продажба трябва да бъдат на не по-малко от 300 метра от училища, каквото в момента по закон е изискването за игрални зали и казина.

От НФСБ предалагат печалбите от лотарийни игри, които не са изплатени към датата на прекратяване на лиценза на организаторите, да се изплатят не по-късно от 30 юни 2021 г.

Пред БНТ Валери Симеонов коментира за новия законопроект: “Това е мой ангажимент по отношение на тази проказа. Хазартът е доказана зависимост, това е вид болест и все повече от нашите сънародници страдат от нея…Лотарията трябва да бъде възложена единствено на Българския спортен тотализатор, а средствата да се пренасочват за спорт, култура, образование.”

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.