Ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ със 70% ефективност срещу Covid-19

Ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ със 70% ефективност срещу Covid-19

SHARE

Разработената от Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ваксина срещу Covid-19 е показала 70 процента ефективност след проведените мащабни изпитания, съобщиха британски медии.

Би Би Си коментира, че това е „триумф и разочарование“, защото ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са показали 95 процента ефективност.

Експертите обаче отбелязват, че Оксфордската ваксина е много по-евтина, по-лесна за съхраняване и по-лесно достъпна, отколкото другите две ваксини. Освен това се смята, че тя може да достигне 90 процента ефективност при инжектиране на доза и половина.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок изрази голямо задоволство от новината и допълни:

„Поръчали сме 100 милиона дози от тази ваксина и работим в близко сътрудничество с „АстраЗенека“ за увеличаване на производствения капацитет.

Ханкок допълни, че Великобритания ще бъде по-близо до завръщане към нормален начин на живот през лятото, но преди ваксината да даде резултати, всички трябва да продължават съвестно да следват сегашните разпоредби в борбата срещу вируса.

Повече от 200 000 доброволци взеха участие в изпитанието на Оксфордската ваксина – половината от тях във Великобритания, а останалата част в Бразилия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.