В Турция забраниха гостуванията по домовете

В Турция забраниха гостуванията по домовете

SHARE

Турските власти забраниха гостуванията по домовете за семейни празници, помени, поднасяне на съболезнования или други поводи като част от мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщи в. „Миллиет“.

Домоуправителите или отговорните за жилищата лица трябва да съобщават на полицията, ако забележат гостуване на външни лица.

При установяване на такива случаи полицията ще налага глоби в размер на 3150 турски лири (330 евро), както на домакините, така и на гостите.

Вестник „Миллиет“ цитира експерт от Съвета за обществени науки към здравното министерство, който заяви, че е възможно да бъде наложена забрана на гражданите за излизане навън около Нова година (в дните от четвъртък до неделя, т.е. между 31 декември и 3 януари), както и за събирания в къщите. Подобна опция е била обсъждана и на последното заседание на правителството по мерките за борбата срещу коронавируса, съобщават източници.

От началото на декември в Турция е забранено излизането навън в интервала между 21 и 5 ч. в делничните дни, а през двата почивни дни в края на седмицата турците не трябва да напускат дома си между 21 ч. в петък и 5 ч. в понеделник.

Възрастните над 65 години и под 20-годишните не могат да използват обществен транспорт, а броят на хората, които ще бъдат допускани на площадите, е ограничаван.

Турция съобщи снощи, че през последните 24 часа в страната са регистрирани 31 923 случая на коронавирус, като 6690 са с проявени симптоми на болестта.

За периода са починали 193 души от вируса.  5502 пациенти са в тежко състояние. Същевременно 4821 са се възстановили.

От началото на пандемията 513 656 души в Турция са се заразили с коронавируса, а 14 129 са починали от болестта.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.