В САЩ одобриха първия домашен тест за COVID-19

В САЩ одобриха първия домашен тест за COVID-19

SHARE

Федералната агенция за храните и лекарствата в САЩ (FDA) позволипри извънредните обстоятелства заради пандемията да се използва бърз тест за коронавируса в домашна среда. Продуктът на калифорнийската компания Lucira Health е първият с подобно разрешение и се очаква да постави началото на масови проверки за COVID-19 извън здравните заведения и лаборатории, които заради струпването на хора са потенциални огнища на заразата.

 

Цената на теста ще е вероятно около и по-малко от 50 долара, а достъпът до него ще е през аптечната мрежа с рецепта от лекар.

 

На деца под 14 години е забранено да го използват върху себе си, но за възрастните манипулацията не би трябвало да представлява проблем. Пробата се взима от носа с обикновен памук на върха на пластмасова “пръчица”, а резултатът излиза след около 30 минути. Медици също могат да го използват за пациенти, включително деца под 14 години.

И други компании имат разрешение за подобни тестове, но разликата е, че при тях вкъщи се взима само пробата, а материалът се изпраща в лаборатория за проверка.

 

От оказалите се с положителна проба се очаква да се самоизолират за 10 дни от появата на симптомите или от деня, когато е излязъл положителният резултат – такива са инструкциите на федералния Център за контрол над заболяванията. Ако резултатът от теста е положителен, трябва веднага да се уведоми личен лекар или здравните власти.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.