SHARE

Градина на името на Анна Политковская бе открита в Москва в близост до вестника, в който убитата разследваща журналистика работеше. Ден по-рано Държавният департамент на САЩ почете други двама убити журналисти, съобщава “Свободна Европа”.

По време на откриването на 13 юли на церемонията присъстваха майката на Политковская – Райза Мазепа, бившият редактор на “Новая газета” Дмитри Муратов и редакторът на радио “Эхо Москвы” Алексей Венедиктов, както и множество дипломати от чуждестранни посолства.

Участниците положиха цвета, както и надпис “Под закрилата на хората”.

Политковская бе застреляна в апартамента си на 7 октомври 2006 г. след нейни разкрития за корупция по високите етажи на Русия, критики срещу Путин и разобличаване на нарушенията над човешки права в Чеченската република.

През 2014 г. двама души бяха осъдени на доживотен затвор, а други трима лишени от свобода за участие в убийството на журналиста. Поръчителят на престъплението остава неизвестен.

Политковская бе убита на рождения ден на Путин, което предизвика спекупации, че навярно деянието е било “подарък” за руския президент.

Родена в Ню Йорк през 1958 г., Политковская е дъщеря на съветски дипломат от Украйна. Тя прави подробни разследвания за войната и състоянието на човешките права в Чечня и Кавказкия регион през 90-те.

Тя е лауреат на множество руски и международни награди, включително Световната награда на Amnesty International за журналистика в сферата на човешките права през 2001, наградата PEN Freedom to Write през 2002 г. и наградата на името на Улоф Палме през 2004 г.

През 2007 г. Политковская става първия човек, получил посмъртно световната награда на UNESCO за  свобода на пресата “Гюлермо Кано”.

Ден преди октриването на градината на Политковская на 12 юли Държавният департамент на САЩ почете други двама убити в Русия журналисти: Наталия Естемирова, борец за човешки права и журналист на “Новая газета” – отвлечена в Чечня на 15 юли 2009 г. и впоследствие убита, както и Пол Клебников, американец – редактор на руското издание Forbes – застрелян в Москва на 9 юли 2004 г.

“Нито убийците, нито поръчителите на престъпленията са изправени пред съд и Съединените щати продължават да бъдат разтревожени от продължаващата тенденция за натиск и насилие срещу изразяващите несъгласие в Русия, включително независимите журналисти, политическите опозиционери и гражданското общество”, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Нюър.

“Почитаме паметта на г-жа Естемирова и г-н Клебников, като призоваваме да се сложи край над безнаказаността за нарушия на човешките права в Чечня и в цяла Русия, като препотвърждаваме подкрепата на САЩ за смелите журналисти и защитници на човешките права в Русия и по целия свят.”

Снимка: Протестиращи през 2006 г., настояващи да бъде разкрита истината за поръчителя на убийството на Анна Полтиковская AFP PHOTO / DENIS SINYAKOV

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.