В организма на Навални е открито опасно вещество, лекар в Омск отрича

В организма на Навални е открито опасно вещество, лекар в Омск отрича

SHARE

В организма на Алексей Навални е открито опасно вещество, съобщи директорът на основания от руския опозиционер Фонд за борба с корупцията Иван Жданов. Заместник главният лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко категорично опроверга информацията.

Вчера Алексей Навални беше приет по спешност в болницата в Омск съм съмнения за отравяне. Той изпадна в кома и беше поставен на командно дишане.

Иван Жданов разкри, че е получил информацията от служителка на транспортната полиция.

Според нея веществото било опасно не само за Навални, но и за всички около него. Тя обаче отказала да назове веществото с аргумента, че това било следствена тайна.

Заместник главният лекар на болницата за спешна помощ №1 в Омск Анатолий Калиниченко заяви, че в организма на Навални не са открити следи от отравяне.

Близките на опозиционера настояват лечението му да продължи в Германия, но руските лекари твърдят, че състоянието му не позволява да бъде транспортиран в чужбина.

Междувременно на летището в Омск се приземи оборудван за целта германски самолет, след като германската Фондация „Кино за мир“ обяви, че ще изпрати самолет, който да докара Алексей Навални в страната за лечение.

Организацията заяви, че берлинската клиника Charite е готова да осигури лекарска помощ на руския опозиционер.

По-рано на съвместна пресконференция лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон поискаха от Русия да даде яснота около обстоятелствата, довели до влошаване на здравословното състояние на Навални.

“Надявам се, че той ще се възстанови бързо. Франция и Германия са готови да му помогнат, включително и в Германски болници, ако бъде поискана медицинска помощ. Много важно е обстоятелствата около всичко това да бъдат изяснени много бързо. Ние настояваме това да се случи, защото това, което чухме до сега, не звучи никак добре. Разследването трябва да е напълно прозрачно“, предупреди канцлерът на Германия Ангела Меркел.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.