В нощна акция Беларус изхвърля в чужбина лидери на опозицията

В нощна акция Беларус изхвърля в чужбина лидери на опозицията

SHARE

В 04:00 ч. тази сутрин властите в Беларус закарали принудително от затвора до границата с Украйна трима от ръководителите на беларуската опозиция, сред които била и Мария Колесникова, но тя успяла да се противопостави и останала на родна земя. Местонахождението й е неизвестно, но граничните власти съобщават, че е в добро здраве, пишат опозиционери в социалните мрежи. Членовете на Координационния комитет Антон Родненков и Иван Кравцов са преминали в Украйна, съобщи украинското МВР.

Има много неясноти за тази операция, но фактите, които се разгласяват, са следните: Тримата са преминали граничния контрол на КПП Беларус и са продължили към украинската граница с автомобил БМВ. Разстоянието е 6 км. По пътя попаднали на мобилен патрул, там колата ускорила рязко, а Колесникова “се оказала извън автомобила”, съобщава ТАСС.

Според опозиционен блогър тя се противопоставила още на беларуския ГКПП срещ, което направило невъзможно преминаването й през ганичния контрол в Украйна. принудителното си екстрадиране в чужбина и скъсала паспорта си. Много нейни познати, които до вчера са имали връзка с нея, твърдят, че тя до последно е била против идеята за емигриране. Най-известната представителка на опозицията Светлана Тихановска, която бе победена в нечестните избори от президента Александър Лукашенко, напусна Беларус и се премести в Литва. Тя каза, че репресиите срещу Колесникова и другите членове на Координационния комитет имат за цел да сплашат опозицията.

Беларуската държавна агенция БелТА съобщи, че Мария Колесникова е била задържана при опит за нелегално преминаване на границата с Украйна. Но не обяснява защо Антон Родненков и Иван Кравцов не са били спрени като нея, а са били пуснати през ГКПП “Александровка” да преминат в Украйна.

Членът на Координационния съвет на беларуската опозиция Максим Знак коментира, че нито Колесникова, нито Родненков, нито Кравцов са имали планове да напуснат страната си.

“В тази история, обявена от беларуската телевизия, има много странни неща. Никой от тях нямаше никакви намерения да напусне страната. Обсъждахме сценарий, условно казано, ако се наложи затвор или чужбина, Мария ясно каза, че няма да заминава за никъде”, казва Знак. Източник на Интерфакс от обкръжението на опозиционерите смята за твърде вероятно, че беларуските тайни служби са закарали тримата на границата от някой следствен изолатор, но Колесникова е осуетила по някакъв начин експулсирането си.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.