SHARE
Снощи в Цариград се състоя историческо събитие –  под бурните аплодисменти на милиони демокрацията бе убита… в името на демокрацията.
Митингът в подкрепа на правителството на Ердоган беше режисиран до най-малката подробност в духа на най-добрите традиции на националсоциалистическата пропаганда от  30-те години на предния век. Това беше връх в продължилите над 20 дни ежедневни демонстрации в негова подкрепа из цяла Турция.
От двете страни на огромната сцена, непосредствено до огромните екрани, се вееха платна с лика на основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, турското знаме и лика на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган.
Сред публиката са издигнати лозунги “Ердоган, ти си дар от Аллах” и “Нареди ни да умрем и ще го направим”. Според информационните агенции присъстващите са били най-малко милион, а според организаторите около 5 млн. души, без да се броят всички онези, които са гледали на големи екрани митинга в основните градове на всички 81 провинции на Турция – съвременен вариант на радиопредавателите, които бяха използвани от нацистите.
Между изказванията на говорителите звучи турска музика, а всеки от говорителите не пропуска да  спомене и сакралната фраза “Tek millet, tek devlet, tek önder”, поразително напомняща и дословно повтаряща нацисткото “Ein Volk, ein Reich, ein Führer” – “Eдин народ, една държава, един водач”.
Вдигнатата ръка за нацистки поздрав е заменена от знака с четирите пръста – това е знакът на политическата ислямистка групировка “Братя мюсюлмани” в Египет (заради факта, че се бяха барикадирали в джамията на Раби’а ал-Адауия, а името Раби’а идва от арабската дума за “четири”) и е на практика модерният поздрав на ислямистите в Турция. И когато види човек в някое заведение на видно място ръката с четирите пръста, означава, че няма да му сервират алкохол. През цялото  време на Парадния площад Йеникапъ турският президент поздравява само и единствено със свит палец, ясно отличавайки четирите пръста.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган поздравява с ислямистки знак участниците в митинга. #turkey on Twitter
Президентът Реджеп Тайип Ердоган поздравява с ислямистки знак участниците в митинга.
#turkey on Twitter
Говорителите  до един, особено шефът на щаба ген. Хулуси Акар, но и министър-председателят Бинали Йълдъръм, и президентът Ердоган, започват спокойно, за да достигнат бързо трелите на Хитлер и да възбудят очакващата тълпа.
Всеки от тях говори за “предателите”, които са се опитали да катурнат турската държава. Ердоган пита милионната тълпа дали иска смъртно наказание и милионите отговарят ясно и категорично “ДА!”. Тълпата е жадна за кръв. След опита за преврат над 60 000 души са уволнени, сред които учители, журналисти, магистрати и държавни служители. На хиляди учени и заподозрени е отнето правото да напускат страната, а над 18 000 души са арестувани.
Вчера Турция окончателно, официално и с одобрението на милиони, на живо пред целия свят се превърна с ислямска кавър-версия на нацистката държава.