В ден 33 на антиправителствени протести – концерт на Орлов мост

В ден 33 на антиправителствени протести – концерт на Орлов мост

SHARE

В 33-ия пореден ден на антиправителствени протести на столичния площад “Независимост” се събраха стотици граждани с искания за оставки на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Блокиран беше бул. “Дондуков” и протестиращите заявиха намерението си тази блокада да остане за постоянно. Традиционното протестно шествие достигна до блокирания Орлов мост. Там се проведе импровизиран концерт.

Снимка: БГНЕС

Шествието от пл. “Независимост” до Орлов мост премина шумно и със скандиране: “Оставка” и “Всеки ден ще е така – до победата”.

“Това е едно изтезание, надяваме се премиерът Борисов по-бързо да вземе решението си да подаде оставка. Никой не иска половинчато решение. Настояваме за оставката и на Иван Гешев. Необходима е радикална промяна”, коментираха участници в протестното шествие.

Други добавиха:

“Искаме да свалим Бойко и това мафиотско правителство. Знаем, че няма да стане толкова лесно.Явно трябва кръв, по лесния начин няма да стане”.

“Мисля, че Бойко и Гешев трябва да си ходят. И след това вече идва ред на Радев. Аз съм за протести докрай, няма да има отстъпване, каквото и да се опитват да направят”.

В знак на постоянство и желание за мирно развитие на протестите, на Орлов мост беше направен детски кът с книжки и играчки, украсен с цветя. В района на блокираното кръстовище има много деца, които са с родителите си.

В “триъгълника на властта” е спокойно. От сутринта там вече са разположени и палатките на протестиращите майки от “Системата ни убива”, които бяха пред Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, но решиха да преместят лагера си “в знак на добра воля” и да се присъединят към съмишлениците си пред Министерския съвет.

Протестиращите посочиха, че са очаквали днес премиерът Бойко Борисов да подаде оставка, но той не отговори на това очакване, а заяви, че той пък иска оставката на президента Румен Радев. Те определиха това като провокация.

В пространството пред президентството е разпънат транспарант с надпис “Съединението прави силата”, като чрез него демонстриращите срещу властта призовават желаещите да станат координатори на протеста да потърсят информация във фейсбук групата на протеста.

Пред сградата на Министерския съвет протестиращите струпаха книги, предназначени за премиера Борисов.

Снимка: БГНЕС

Ето какво коментираха недоволни от властта хора, отишли на протеста:

“Склонни сме според неговите мнения, които се променят всеки един миг, и ние да променяме нашите решения. Това означава да действаме спрямо неговите решения и неговите резултати и ние по същия начин да имаме контрадействие”.

“Блокадите не ми пречат. Почти не идвам тук, но подкрепям протестиращите”.

“Също ги подкрепям”.

“Явно е доста нахален господин Борисов”.

“Бойко Борисов с това безочие… Какво повече трябва да стане, за да си даде оставката”.

Снимка: БГНЕС

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.