SHARE

В България тече посткомунистическа проруска реставрация.

За целите на тази кампания – за задушаване на свободното мислене, за ерозиране на гражданската култура, за обезсмисляне на формите на демокрация и отклоняването на българското общество от европейския път на развитие – се използва всяка възможна тема, по която могат да се всяват антизападни и антиевропейски настроения.

Да се интоксикира българското общество с клишета за лошия Запад, лошия ЕС, кремтрейлса, лошата храна от ЕС, третия пол, либерастите и т.н. и т.н.

Да се набиват до несвяст закостенялост, профания и ирационални тези по посока на хубавото време на комунизма, мега по-по-най-православието, измислените истории за панславянството, братството с руския народ и какви ли още не врели-некипели.

Исторически доказани неистини. И всякакви върхове на липсващата мисъл.

Тази кампания стъпва на налагането на цензура и по-префинени техники на информационен контрол в медиите, на разгръщането на мрежи от кафяви сайтове “медии”, мрежи от тролове, на агентурния апарат на ДС във всички възможни сфери. На обичайните, вонящи на формалин учени, академици и “интелектуалци” от списъци разни.

Напоследък особено активно се използва и агентурата в това, което е останало от Българската православна църква.

Трябва да сме наивни и прекалено късогледи, за да не видим планомерността и организацията на този процес, неговата очевидна връзка с руските операции на хибридни войни. И оркестрирането му в България от Библиотекарския кръг.

Камбаната отдавна бие за тези, на които им е останал достатъчно здрав разум, за да я чуят. Всички факти са пред очите ни. Достатъчно много са.

Въпросът дали искаме България да бъде нормална европейска държава или отново руска губерния, подопечна на Путин или следващия там самодържец, когато на този му дойде времето да ритне камбаната, за съжаление стои отново пред нас съвсем открито.

И трябва да бъде видян и разбран в цялата му острота и сериозност. Иначе пътят на поредния исторически провал за България е сигурен.

*Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора.
Снимка: Webcafe

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.