Утре и в петък се очаква пиково замърсяване на въздуха в София

Утре и в петък се очаква пиково замърсяване на въздуха в София

SHARE

Утре и в петък въздухът в София ще е дори още по-мръсен от днес и предишните няколко дни, в които столицата на България постоянно е на челни позиции в Европейския индекс за качеството на въздуха, отчитащ градовете с най-голямо замърсяване. Това личи от прогнозата, публикувана на сайта на Столична община – аir.sofia.bg. Тройно превишение на допустимите нива на фини прахови частици – над 150 микрограма на куб. м. вместо до 50 мкгр., се очаква да бъдат регистрирани на две от петте работещи станции на Изпълнителната агенция по околната среда за контрол на въздуха – в “Павлово” и в “Хиподрума”. Прогнозата на станциите в “Надежда” и “Дружба” е за двойно превишение. За петия пункт – в “Младост”, засега няма данни и единствено на станцията на ИАОС на “Копитото” прогнозата е за 48 часа с чист въздух.

Сайтът “Сега” изпрати въпрос до Столична община дали възнамерява да обяви т.нар. “зелен” билет, с който утре и в петък жителите на София могат да ползват градския транспорт срещу 1 лв. през целия ден. Мярката се счита за една от най-мотивиращите хората да осъзнаят сериозността на проблема със смога и да се откажат от колите си, предпочитайки метрото, автобусите, тролеите и трамваи. Друг зададен въпрос е кога и как софиянци ще научат, ако администрацията реши да пусне зелен билет.

Както “Сега” писа, а впоследствие и зам.кметът по екологията Десислава Билева потвърди в интервю, Столична община обяви, че ще облекчи правилата за въвеждане на зелен билет, но практически действия в тази посока засега няма. Това щяло да стане, като прагът за въвеждането на мярката се намали от сегашното изискване за 4-кратно превишение на допустимите норми на ФПЧ10 – 200 мкг., на 3-кратно превишение – 150 мкг. Именно повече от три пъти над допустимите норми ще бъдат праховите частици утре и другиден. Окончателното решение обаче трябва да вземе Столичният общински съвет. Всъщност властта в София засега се бави и само се ослушва, тъй като активният отоплителен сезон започна. Още през януари т.г. кметът Йорданка Фандъкова обяви, че сформира работна група, която да предложи  нови мерки за справяне с проблема с мръсния въздух. Десет месеца по-късно официално не е съобщена и не е приета нито една.

 

Отговорът на Столична община:

Столична община разпространи съобщение, от което става ясно, че няма намерение да обяви зелен билет за четвъртък и петък. От “Московска” 33 се задоволяват с това да обявят безплатни буферни паркинги на метрото в двата дни. “Във връзка с прогноза за 26.11.2020 г. и 27.11.2020 г. за висок атмосферен потенциал за замърсяване с ФПЧ10 и вероятност за настъпващи неблагоприятни метеорологични условия, водещи до задържане и натрупване на атмосферните замърсители в ниските слоеве на атмосферата, Столична община въвежда с цел превенция мярката безплатно паркиране на МПС в буферните паркинги към станциите на метрото. Продължават и проверките на Столичен инспекторат на строителните обекти. През утрешния ден ще бъдат извършени и съвместни проверки с отдел „Пътна полиция“- СДВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ по транспортни артерии и проверки за горене на отпадъци на открито. Призоваваме гражданите да подават сигнали при установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци на телефоните на съответното РУ при СДВР или на денонощния телефон на Оперативен център на Столичен инспекторат 02/987-55-55”, се казва в съобщение на кметството.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.