SHARE

На 9 декември 1945 година е тържествено открит последният участък от Родопската теснолинейка, свързващ пиринските градчета Банско и Добринище. Планираното продължение до Гоце Делчев така и не се осъществява вече 73 години.

През изминалите десетилетия теснолинейката дава нов облик на селищата по протежението си – създават се индустрия, стопанство, народът се издига на културно и битово равнище. От 1990 до 2012 г. следват период на разруха – закрити са гари, преустановено е товарното движение, спрени са множество пътнически влакове… дейността се свежда до минимум. От 2013 година започва бавен напредък – възстановени са влакове, подобрява се разписанието, привлякоха се туристи и в резултат пътниците се увеличават днес благодарение на тясното сътрудничество между нашето сдружение и „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД.

Но в края на седмицата, на 9 декември – навръх 73-ия рожден ден на теснолинейката, тя ще получи лош подарък. На тази дата влиза в сила разписанието за 2019 година и според него трите влакчета, имащи връзка за София в гара Септември, ще осъществяват прехвърлянето с интервал от над 60 минути, което ще изгони пътуващите софиянци. Понастоящем връзката в гара Септември се осъществява за 23 мин. със сутрешния влак „Рила”, 12 мин. със следобедния влак „Вихрен” и 26 мин. с вечерния влак „Родопи”. От новото разписание БДЖ залага тези връзки да се осъществяват съответно с 64 мин., 68 мин. и 70 мин. чакане в неприветливата и неотоплена през зимата гара Септември. Това е три пъти повече от досегашното чакане и неминуемо ще изгони пътуващите от и до София.  Така ръстът на пътуващите отново ще остане в историята.

От Гражданско сдружение „За теснолинейката” многократно алармирахме за проблема и БДЖ, и новия министър на транспорта. Засега обаче от електронния пътеводител на държавния превозвач става ясно, че ситуацията остава без промяна.

Тук е мястото да обясним колко лесно би било това да се коригира:

1. Влак „Рила” от Добринище ще пристига в гара Септември в 10:30 ч. Връзката за София ще е с бързия влак от Бургас в 11:34 ч. НО! В 10:10 ч. – 20 мин. преди да пристигне теснолинейката, от гара Септември ще заминава пътнически влак за гара София, който от БДЖ могат да изместят и да заминава с 30-ина мин. по-късно, за да взима пътниците от влак „Рила”. Така връзката ще се осъществи за 12 мин. – не 64, а 12 – дори наполовина на сегашните 23.

2. Влак „Родопи” от Добринище ще пристига в гара Септември в 19:21 ч. Връзката за София ще е с бързия влак от Бургас в 20:31 ч. НО! Бързият влак от Бургас понастоящем пътува с час по-рано от заложеното и изместването му с 60 мин. по-късно ще доведе до отлив на пътници не само заради голямото чакане в Септември, но ще се пропуснат връзки и от/ за Карлово, Панагюрище, Димитровград, Хисар и др. Напълно възможно е бързият влак Бургас-София да се запази на 19:31 ч. от гара Септември и така да има повече пътници и в него, и в теснолинейката.

3. Влак „Вихрен” от Добринище ще пристига в гара Септември в 15:01 ч. Връзката за София ще е с пътнически влак в 16:10 ч. Понастоящем връзката е с бързият влак от Варна и се осъществява за 26 мин. Този бърз влак обаче е изместен с около час по-рано и ще минава през Септември в 14:34 ч. Тази промяна ще доведе до отлив и за него, защото така се отваря 4-часов интервал без бърз влак от Пловдив и Пазарджик за столицата София. Същевременно този бърз влак от Варна сега дава пътници на последния влак за Добринище, а от новото разписание тази връзка ще е със 110 минути престой в Септември, което я прави неизползваема… връщането на бързия влак в сегашния му час ще предотврати тези негативи за БДЖ и теснолинейката в частност.

Надяваме се от „БДЖ-ПП” ЕООД да удовлетворят гражданското искане и да коригират разписанието, макар от 01.01.2019 г.

 

Автор: Ивайло Механджиев

Текстът е препубликуван от сайта “Родопската теснолинейка”. Заглавието е на редакцията на “Терминал 3”. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.