Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и ковид-помощите

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и ковид-помощите

SHARE

Унгария и Полша блокираха приемането от правителствата на страните членки на ЕС на бюджета за 2021-2027 г. и възстановителния фонд за 27-те страни от блока, защото той включва клауза, обвързваща достъпа до средствата със спазването на върховенството на закона, съобщи Шпигел онлайн.

Постоянните представители на страните членки в ЕС заседаваха в Брюксел, за да утвърдят постигнатия компромис за пакета от 1,8 трлн. евро с Европейския парламент, но не можаха да го сторят заради ветото на Варшава и Будапеща. Двете страни се съпротивляват заради новото условие за върховенството на закона, което трябва да бъде гарантирано от независима съдебна система и свободни медии.

Но за гласуването на бюджета на стойност 1,1 трлн. евро и възстановителния пакет от 750 млрд. евро, който изисква единодушна подкрепа, „две страни членки на ЕС изразиха резерви“, съобщи говорителят на германското председателство Себастиян Фишер.

По-рано днес говорителят на унгарското правителство заяви, че страната му планира да наложи вето върху бюджета на Европейския съюз за 2021-2027 г. и плана за възстановяване от коронакризата заради предложението за обвързване на финансирането с придържането на държавите членки към върховенството на закона.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан вече изпрати писмо до институциите на ЕС със заплаха да наложи вето върху бюджета, а през юли депутатите от Унгария заявиха, че правителството не трябва да приема такива условия в преговорите за многогодишната финансова рамка.

През лятото Съветът на ЕС и Европарламентът решиха да обвърже всяко бъдещо изплащане на средства със зачитането на демократичните стандарти, включени в учредителния договор на ЕС, като независимостта на съдилищата, медиите и образованието.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.