SHARE

Над украинския достъп до Азовско море през Мариупол и Берданкс е наложена блокада от Русия, като украинските кораби не могат да влизат и излизат през Керченския приток към вечерта на 28 ноември. За това съобщи украинският министър на инфраструктурата Владимир Омелян.

Според международното право – налагането на блокада е casus belli – основание за война.

Публикуваме изявлението на украинския министър:

Положението към вечерта на 28 ноември 2018 г. за украинските пристанища на Азовско море – Мариупол и Бердянск, е фактическа блокада от Руската федерация както за излизането, така и влизането на мореплавателни съдове.

Оперативната ни информация е, че на входа на Азовско море се намират 18 мореплавателни съда: 4 за Бердянск и 14 към Мариупол.

На изхода от Азовско море към Черно море ситуацията е същата: От Берданск не могат да излязат 3 съда, а от Мариупол – 6.

Още 8 съда стоят в близост до пристанищата. Общо са блокирани 35 мореплавателни съда.

Движението е позволено единствено към руските пристанища на Азовско море. По този начин Русия блокира украинския достъп до Азовско море.

Действията на руската страна са целенасочена ескалация на ситуацията в Азовско море и дестабилизация на региона. Целта е очевидна – блокиране на работата и постепенното премахване на Украйна от нейните законни територии, закрепени в международното право.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.