SHARE

В свой редакционен коментар Le Monde критикува решението на американския президент Доналд Тръмп да изтеги войските на САЩ от Сирия. Публикуваме редакционния коментар на френското издание. 

Противно на думите на американския президент, организацията „Ислямска държава“ не е победена. На терена най-добрите съюзници на международната коалиция са кюрдските сили, но именно те ще платят цената на американското изтегляне.  

Сам срещу всички или срещу почти всички, Доналд Тръмп нареди изтеглянето на американската армия от Сирия. „Ние победихме “Ислямска държава” в Сирия“, написа в Туитър президентът на САЩ на 19 декември, като по-късно добави и видео, в което казва: „Ние победихме. Време е нашите войски да се върнат вкъщи. Те се прибират всички и се прибират сега“.

Като нарежда връщането на 2000 американски военни, ангажирани в Сирия, Тръмп изпълнява едно от основните си предизборни обещания. Президентът планира също връщането в родината на половината от американския контингент, разположен в Афганистан. След унищожителния отговор, който Джордж У. Буш даде на атентатите от 11 септември 2001, като заложи на войни и нашествия вместо на една по-внимателна и насочена антитерористична дейност, двама американски президенти бяха избрани един след друг, обещавайки да сложат край на военните интервенции. 

Проблемът с решението на Тръмп обаче е в това, че при настоящото положение то е изключително опасно. Противно на твърденията му, организацията „Ислямска държава“ не е победена.  От две години тя загуби всички градове и територии на своя „халифат“, но ръководителят й Абу Бакр ал-Багдади е все още жив, а неговият „генерален щаб“ контролира все още между 20 000 и 30 000 бойци в пограничните райони на сирийско-иракската граница.

Удовлетворение за Москва, Техеран, Дамаск и Анкара 

Другият проблем с решението на американския президент е, че то удовлетворява Москва, Техеран и Дамаск, а от друга страна Анкара, но не е задоволително за никого от международната коалиция срещу „Ислямска държава“. Париж и Лондон вече изразиха възмущението си. А най-яростна опозиция срещу оттеглянето на американските сили има в самия Вашингтон. Секретарят по отбраната, Джеймс Матис, и специалният пратеник на Държавния департамент в антиджихадистката коалиция, Брет Макгърк подадоха оставки незабавно след оповестяване на решението. Дори сред „ястребите“ от президентското обкръжение, представлявани от съветника по националната сигурност Джон Болтън, настроението не е никак розово.

Докато при управлението на Обама американските ангажименти в Сирия бяха строго ограничени до борбата с „Ислямска държава“, Джон Болтън наскоро обяви, че присъствието в Сирия има други дългосрочни цели, като това да осигури изтеглянето от страната на иранската армия и свързаните с нея паравоенни формирования. В този план решението на Тръмп е тотален шамар за Болтън.

Всичко изглежда, все едно Тръмп е взел решение абсолютно сам, ръководейки се изцяло от интересите на Москва и Анкара, без да договори нищо насреща. Владимир Путин, който  сподели, „че Доналд има право“, вече изглежда като големия победител от създалата се ситуация. Що се отнася до Реджеп Тайип Ердоган, именно след разговор с него Тръмп обяви решението за изтегляне, като остави Турция да бъде въоръжената ръка на Америка в борбата с „Ислямска държава“ в Сирия. Междувременно, както Ердоган побърза да декларира, Турция получава зелена светлина за военни действия срещу кюрдите.  

Решението на Тръмп е позорен акт, удар с нож в гърба на приятел. Кюрдските сили бяха най-добрият съюзник на международната коалиция в Сирия. Те все още се бият всеки ден срещу джихадистите и са задържали хиляди военнопленници, които могат във всеки момент да се пръснат навсякъде по света, най-вече в Европа. Изоставени от американците, кюрдите ще се окажат притиснати между Дамаск и Анкара. И оттук нататък всеки е предупреден: думата на един американски президент вече не струва нищо. Може да участвате в една война, приета от международната общност за справедлива. Може да загубите хиляди бойци и може да бъде изоставен с едно съобщение в Туитър. Това предателство е най-добрата новина за джихадистите от много време насам. 

Автор: Редакцията на в. Le Monde
Превод: Христо Христев

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.