Туристи и работници от ЕС също ще могат да влизат в Италия...

Туристи и работници от ЕС също ще могат да влизат в Италия от 3 юни

SHARE

Отварянето на границите от 3 юни в Италия ще е възможно за туристи от Европейския съюз и ще включва премахване на задължителната карантина за чуждестранни посетители. Това е част от мерките, огласени след снощното заседание на кабинета, дало възможност за пътувания от и до чужбина от 3 юни.

 

Мерките “съгласно връзките, произтичащи от правния ред на ЕС” може да бъдат променени при евентуален “епидемиологичен риск”, отбелязва “Франс прес”.

 

Освен на туризма, възстановяване на националната икономика, от която туризмът е ключов сектор, тъй като представлява 13 процент от брутния вътрешен продукт на страната. Други сектори обаче също ще спечелят – например земеделието.

 

“Отварянето на италианските граници за европейски граждани ще благоприятства не само туризма, но ще спаси и реколтата с връщането в страната на около 150 000 сезонни работници от Румъния, Полша и България”, отбеляза днес един от най-големите профсъюзи на земеделски производители – Колдирети.

 

От 3 юни италианското правителство ще разреши също свободното пътуване между отделните области. Някои регионални власти искаха това да стане по-скоро, но премиерът Джузепе Конте настоява за постепенно завръщане към нормалността, за да бъде предотвратен втори пик на епидемията в страната.

През март Италия стана първата европейска държава, наложила ограничения на национално равнище заради коронавируса. На 4 май правителството пристъпи към първата фаза от разхлабването на рестрикциите, като разреши на заводите отново да заработят и отвори парковете, припомня “Ройтерс”.

 

В понеделник, 18 май, е планирано да отворят малки и големи магазини за нехранителни стоки, а също козметични и фризьорски салони, барове и ресторанти, за които първоначално бе обявено, че ще възобновят работа от 1 юни.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.