SHARE

Убийството на журналиста Джамал Хашоги е било планирано дни наред, заяви турският президент, обръщайки се към депутати от управляващата партия в изявление по темата, за което обеща да съобщи “голата истина”.

Арестувани са 18 души от турските служби, но все още не са представени конкретни доказателства, че те са замесени в измъчването, разчленяването и убийството на журналиста в посолството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Ердоган съобщи, че екип от 15 саудитски граждани е пристигнал в Истанбул на различни полети в дните и часовете преди убийството, заяви Ердоган, като посочи, че иска на тях да им бъдат повдигнати обвинения и да бъдат съдени в Турция.

Има “силни индикации”, че “убийството не е от моментен изблик на нещо случило се на местопрестъплението, а резултат от планирана операция”, заяви Ердоган.

Подробна информация в момента е оценявана от турските служби, която клони към това, че “случаят е бил предварително планиран и умишлен”. Турският президент не представи доказателства по време на речта.

Турският президент не спомена нищо за аудио- и видеозаписите, които се обсъждат в медиите през последните дни.

“Сега е ясно, че това е убийство – и е ясно от самото начало, – защо тогава чухме толкова противоречащи изявления? И сега като имаме официално признание на убийството, къде е тялото? Защо още нямаме тялото?”, попита той.

Убийството заплашва Саудитска Арабия с остра реакция от Запада. Джамал Хашоги е автор на Washington Post, който до смъртта си живееше в САЩ. Понастоящем администрацията на президента Тръмп е колеблива в реакцията си, като не иска окончателно да скъса отношенията си с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който се смята, че стои зад убийството на журналиста.

Държавният секретар Майк Помпео заяви преди няколко дни, че “дори саудитската династия може да бъде държана под отговорност”, но президентът Тръмп на няколко пъти публично настоя да се изчака.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.