SHARE

“Хляб и зрелища” 

На срещата на седемте най-развити икономики  в света (G-7) не й липсваше драма – още преди нейното начало европейските лидери, Канада и Япония бяха готови за сблъсък с Тръмп за наложените мита и протекционистка политика. Последваха познатите тиради на американския президент в twitter, които кулминихара вчера, миг след края на срещата.

Домакинът на срещата – канадският премиер Джъстин Трюдо, обяви, че седемте страни (САЩ, Германия, Великобритания, Италия, Франция, Канада, Япония + ЕС) са излезли с обща позиция.

Буквално моменти след това Доналд Тръмп оповести на света, че не е съгласен с общата позиция и заяви, че Трюдо е “много нечестен и слаб”.

Прослувутата снимка на лидерите на G-7 от друг ъгъл

Отвъд реториката – този път сблъсъкът на САЩ с най-близките му съюзници е реален – заявките на Тръмп са, че търговските мита не просто няма да бъдат прекратени, но и ще бъдат наложени много нови – отговорът от Канада и ЕС е същият – на търговска война като на война.

“Канадците: ние сме учтиви, ние сме разумни, но няма да ни разграват”, заяви Трюдо, след като Тръмп го обвини, че САЩ имат търговски дефицит с Канада (какъвто реално няма, както отбеляза Трюдо).

Притиснат да предложи решение, Тръмп постави немислим ултиматум – да отпаднат всички мита между западните съюзници. 

Само за пример: Споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС (TTIP) се договаряше 10 години и не беше прието – Тръмп сега предлага за няколко седмици всички западни съюзници и Япония да минат отвъд него, и то дори без да се обсъжда правна защита от международен арбитраж/специален трибунал. Това е напълно немислимо и съответно единствено оправдание търговската война да се задълбочи.

Кой печели от търговската война? Това не са САЩ, които по изчисления ще загубят 16 висококвалифицирани места за всяко 1 място, което е спечелено в стоманената и алуминиевата индустрия. Нещо повече – автоматизацията след няколко години навярно ще измести и ефекта от тези спечелени места.

Големият победител е Русия, чийто президент вече натърти как САЩ не са далновиден търговски партньор, в последните седмици се среща с европейските лидери, председателят на ЕК Юнкер заяви, че трябва да се работи за сближаване на двете държави, а днес Путин е в Китай – другата страна, на която Тръмп наложи мита.

Карикатура Kal/The Economist На границата между Канада и САЩ гвардейците на Тръмп носят надпис “Ще ми се кланяте”, връщайки се от срещата на Г-7. Единият Тръмпов гвардеец споделя на канадския граничар: “Мислим, че срещата мина чудесно, но поради някаква причина всички други пристъстващи бяха в скапано настроение.” Тръмп носи надпис “Аз – първи” – игра на думи с лозунга му “Америка – първа”

 

По този повод – на срещата Тръмп задълба в проруската си реторика и призова Русия да се върне в G-7 (което преди анексирането на Крим от Русия бе G-8). 

Тепърва предстои срещата на лидерите на НАТО на 11 и 12 юли, като редица дипломати още преди G-7 изразиха притеснения за това как ще се развие събирането на върха на НАТО.

Преди седмица Times of London съобщи, че няколко европейски правителства се притесняват, че президентът Тръмп може да отправи ултиматум за това дали САЩ ще се ангажира с отбраната на Европа, или да се оттегли от някои ангажименти – изявление, което може да срине Северноатлантическия договор.

По всичко изглежда, че се очертават сериозни турбуленции, чийто изход остава неясен. Не трябва да се забравя, че кампанията на президента Тръмп е разследвана за връзки с Русия – за разследването има индикации, че може да очакваме сериозни резултати в близките седмици – но единственото сигурно е, че отношенията на САЩ с най-близките ѝ съюзници вървят към все по-голямо обтягане.

SHARE