SHARE

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова главният прокурор Джеф Сешънс да прекрати разследването за сътрудничество между Кремъл и кампанията на Тръмп, в което самият президент е обект на разледването.

“…Това е ужасна ситуация и главният прокурор Джеф Сешънс трябва да спре Нагласеният Лов на Вещици сега, преди да продължи да опетнява страната ни повече. Боб Мълър е напълно компрометиран и неговите 17 Бесни Демократи, които му вършат мръсната работа, са срам за САЩ!” [sic.], написа Тръмп в туитър.

Под “Нагласеният Лов на Вещици” президентът има предвид разследването, водено от специалния прокурор Робърт Мълър за връзки между Кремъл и кампанията на Тръмп. “17-те Бесни Демократи” са прокурорите, част от екипа на Мълър, от които далеч не всички са демократи, а самият Мълър е републиканец.

Също така главният прокурор Джеф Сешънс не може да уволни Робърт Мълър, тъй като си направи отвод по разследването на Русия. Причината за отвода бяха контактите му с руския посланик по време на кампанията, за които излъга, че не ги е провеждал. Понастоящем надзор над разследването упражнява зам. главният прокурор Род Розенстайн, който след отвода на Сешънс и след като Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който водеше разследването, назначи специален прокурор – Робърт Мълър.

Призивът на Тръмп за уволнение на Мълър е поредна индикация, че президентът ще се изправи пред разкрития от разследването на Мълър.

Тази седмица Доналд Тръмп и екипът му внезапно смениха тактиката, като започнаха да повтарят, че съглашателството с Русия не е престъпление. Досега основната теза бе, че няма никакво съглашателство между президента и Кремъл.

Адвокатът на Тръмп Руди Джулиани също така призна тази седмицав ефир, че освен срещата на сина, зетя и мениджъра на кампанията на Тръмп с руски агенти е имало и предходни срещи, но на тях клиентът му – президентът – не е пресъствал. Признанието дойде напълно неочаквано и без никой да го е питал подобен въпрос.

Отпадна също така и редовното оправдание, че срещата с руски агенти е била разговор за „осиновяването на рускинчета“ (най-евфемистичният начин да се каже, че американските санкции доведоха до насрещни руски санкции за осиновяването на деца). Джулиани определя прословутата среща между Тръмп-мл., Джаред Къшнър и Пол Манафорт с руския адвокат Наталия Веселницкая като „руската транзакция“.

Внезапната паника идва, след като стана ясно, че личният адвокат на Тръмп Майкъл Коен е готов да си сътрудничи с властите, а на 13 юли специалният прокурор Робърт Мълър, разследващ връзките между Доналд Тръмп и Русия, повдигна обвинения на 12 офицери на руските служби ГРУ, които са ръководели операция за кражба на информация за опонента на Тръмп Хилъри Клинтън и демократите и я разпространяват публично в ключови моменти за кампанията. В обвинението силно се намеква, че са замесени както създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж,  който се очаква съвсем скоро да изгуби убежището си в еквадорското посолство в Лондон, така и Роджър Стоун, един от съветниците на Тръмп с дълга история със сенчестите кампании, датираща от времето на скандала „Уотъргейт“. Именно те двамата навярно са координирали с руснаците разпространението на откраднатите имейли на опонентите на Тръмп.

Самият Доналд Тръмп също бе косвено споменат в последното обвинение. В обвинението изрично е споменато, че на 27 юли 2016 г. “ за първи път“ конспираторите са се опитали да извършат атака върху страничен сървър на Хилъри Клинтън.

Това е същият ден, в който кандидатът Тръмп заяви: „Русия, ако слушаш, надявам се да откриеш 30 000 имейла на Хилъри Клинтън“.

Но това далеч не е всичко случващо се около разследването.

Вчера в щата Вирджиния започва делото на Пол Манафорт – мениджърът на кампанията на Тръмп, който от години е прал пари на руски олигарси, твърди прокуратурата, и неговия предишен президент.

Предходният президент на Пол Манафорт обаче не е американски, а украинският проруски диктатор Виктор Янукович, който през 2014 г. опита да отдели страната си от европейското ѝ развитие и да я прати обратно в обятията на Путинова Русия.

През тези години специалният прокурор Робърт Мълър цели да докаже, че Манафорт е укрил над 60 млн. щ.д., а каналите, през които е изпрал тези пари, както и връзките му с руския олигарх Олег Дерипаска са послужили и при следващата кампания на Манафорт – тази на президента Доналд Тръмп. 

Как точно са свързани тези канали и каква е връзката на руския олигарх Олег Дерипаска с кампанията на Тръмп няма да разберем от това дело – то е за укриването на данъци и финансовите престъпления на Манафорт.

Но президентът вече коментира събитията, свързани с бившия мениджър на кампанията му.

“Исторически погледнато към кого се отнасят по-зле – Алфонс Капон, легендарния мафиотски бос, убиец и “Обществен Враг Номер Едно”, или Пол Манафорт, политически съветник, любимец на Рейгън/Дол, който сега е затворен под строг режим – макар да не е осъден за нищо? Къде е Руското Съглашателство?” [sic.] написа президентът.

Кратка проверка на фактите: Съдът наложи на Манафорт мярка за неотклонение лишаване от свобода, тъй като Манафорт се опитваше да се свърже с руския агент на ГРУ Константин Килимник и да манипулира свидетелски показания, след като му беше наложена по-лека мярка за неотклонение.

А що се отнася до Ал Капон – той умира в “Алкатраз”, намушкан с нож в пералното помещение, както напомни бившият прокурор Ренато Мариоти.

Руди Джулиани твърди, че Робърт Мълър ще представи доклад – може би частичен, ако не окончателен – преди или в първите дни на септември. Индикация за подобно намерение виждаме и от делото срещу бившия съветник по национална сигурност на президента – ген. Майкъл Флин, който се призна за виновен за лъжесвидетелство, укривайки контактите си с руския посланик и започнал да сътрудничи на прокуратурата.

Преди или на 24 август прокуратурата и призналият се за виновен Флин се очаква да поискат от съда на Флин да му бъде постановена присъда – индикацията, че прокуратурата не се нуждае повече от неговото сътрудничество. Около тази дата се очаква и специалният прокурор да повдигне нови обвинения към свитата на Тръмп именно за конспирация с Русия по време на президентските избори през 2016 г.

 

 

SHARE