SHARE

Президентите на САЩ и Русия провеждат пресконференция след днешната им среща в Хелзинки, Финландия.

Владимир Путин:

Преговорите преминаха откровено и делово, заяви Путин в началото на конференцията, като заяви, че са влошените отношения между САЩ и Русия “нямат обектива причина” и “Студената война е приключила”.

Днешните преговори целяли да бъдат преодолени пречките пред техните отношения, обяви руският президент.

Путин е предал на Тръмп списък с конкретни предложения за ядрено разоръжаване.

Путин обяви, в контекста на току-що обвинената Русия за киберпрестъпност и конспирация срещу САЩ, че ще работят заедно в обезопасяване на киберпространството. Путин е отрекъл, че се е намесвал в изборите (становище противоречащо на всички разузнавателни агенции в САЩ и Департамента по правосъдие).

По отношение на Сирия руският президент заяви, че ще имат “съвместна дейност” за успешното завършване на конфликта.

За Иран Путин заяви, че позицията на Русия остава непроменена въпреки оттеглянето на САЩ от иранското споразумение.

По отношение на Украйна единственото, което спомена Путин, е, че ще се стремят да изпълнят Минските споразумения. Позицията на САЩ за Крим остава непроменена.

Ще бъде създадена група за високо сътрудничество между американския и руския бизнес (Русия е под икономически санкции от САЩ като Тръмп не е привел в действие последните санкции на Конгреса на САЩ, приети след намесата на Русия в американските избори през 2016 г.).

“Добре поговорихме с президента Тръмп” заяви Путин, не са изчистили всички проблеми, но това е невъзможно за една среща.

За газовите проекти на “Газпром”, включително “Северен поток – 2”, Путин е уверил Тръмп, че Русия е готова да запази транзита на газ.

За руската намеса Путин каза “на никого не вярвайте”, президентът на САЩ защитавал “интересите на САЩ”, а той “интересите на Русия”.

“Кажете ми един факт, който говори за заговор” (вж. в края на статията).

Кандидатът Тръмп говорил с добро за руските отношение и това “естествено” предизвикало симпатии сред руското население.

“Да, исках Тръмп да спечели”. заяви Путин, защото бил с положителни сигнали за Русия. И отрече да са имали компромат срещу Путин.

Путин предлага по договора за взаимна помощ между Русия и САЩ от 1999 г. Департаментът по правосъдие да изиска да разпита обвинените агенти. Но в този случай Путин ще иска да бъде разпитан Бил Браудър – основния активист срещу Путин, който прокарва закона “Магнитски”.

 

Доналд Тръмп:

“Току-що приключих среща с президента Путин”, заяви американският президент и поздрави Русия за световното първенство.

“Продуктивният диалог не е само добър за САЩ и добър за Русия, но и добър за света.”

“Ако ще разрешим многото проблеми на света, ще трябва да си сътрудничим.”

“Нашите отношения никога не са били по-лоши от сега, но това се промени преди 4 часа.”

Тръмп е говорил с Путин за руската намеса на американските избори през 2016 г. и Путин “се чувствал много силно” за позицията си и имал “интересна идея”.

Според Тръмп САЩ са действали “глупаво” и двете страни са “правили грешки”. Обсъдил е Путин, че няма “нулево сътрудничество” между кампанията му и Кремъл.

Американските и руските разузнавателни служби ще си сътрудничат в борбата с радикалния тероризъм.

“Днешната среща е само началото на дълъг процес”, заяви Тръмп. “Това бе много конструктивен ден” и Тръмп е уверен, че ще бъдат разрешени всички проблеми, които са обсъждани днес.

Путин е “конкурент” и той е “добър конкурент”, заяви президнетът на САЩ на журналист, който му напомни, че вчера Тръмп обяви ЕС, Русия и Китай за “врагове”.

Контекст:

Преди срещата Доналд Тръмп заяви: “Отношенията ни с Русия НИКОГА не са били по-лоши благодарение на години идиотска и глупава политика на САЩ  и сега Покваренения Лов на Вещици!” [sic.], туитът на президента бе споделен от руското външно министерство с коментар “Съгласни сме!”.

Напомняме, че причината за влошените отношения между Запада и Русия е инвазията на Кремъл в Грузия (2008), Украйна (2014), незаконното анексиране на Крим (2014), включването на Русия на страната на режима на Асад в Сирия, химическата атака в Солзбъри, Великобритания (2018), множеството кибератаки над западни страни, намесата на Кремъл в американските избори през 2016 г и др.

Миналия петък – 13 юли – разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Кремъл обвини 12 агенти на ГРУ за това, че са извършвали хакерски атаки над опонента на Тръмп през 2016 г. Хилъри Клинтън и Демократическата партия,  впоследствие са координирали разпространяването им в ключови за предизборната надпревара моменти. До момента президента на САЩ не е осъдил действията, като самият той е обект на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър. 

От последното обвинение на специалния прокурор стана ясно, че на 27 юли 2016 г. когато кандидатът Тръмп заяви публично „Русия, ако слушаш, надявам се откриеш 30 000 имейли на Хилъри Клинтън“.

Агентите на ГРУ за първи път са извършили опит за хакерска атака върху личен сървър на Хилъри Клинтън. Друг важен момент и все още неясен от разследването е срещата на сина Доналд Тръмп – мл., зетя Джаред Къшнър и мениджъра на кампанията Пол Манафорт с руския адвокат Наталия Веселницкая, която от името на главния прокурор на Русия Юрий Чайка е предлагала очерняща информация за опонента на Тръмп Хилъри Клинтън.

Посещението е последно от европейската визита на Доналд Тръмп, в която първо разкритикува и заплаши страните от НАТО, след това отиде на посещение във Великобритания където обяви, че британския премиер Тереза Мей е провалила Брекзит и Борис Джонсън ще е “страхотен премиер” (по време на срещата си с Мей смекчи тона), а на края обяви Европейския съюз за “враг”, споменавайки го редом с Русия, която нарече “враг в някои отношения” и Китай.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.