SHARE

Напоследък чуваме все повече притеснения от дипломати за предстоящата среща на върха на НАТО на 11 и 12 юли, както и за целенасочените опити на Тръмп да разклати алианса и отношенията на САЩ с ЕС. Самият факт, че новият посланик на Тръмп в Германия обеща да подкрепи антисистемни евроскептични партии, е доказателство за това. 

Но Джош Роджин от Washington Post разказва за още по-изумителен ход на американския президент – той е предложил на Еманюел Макрон да напусне ЕС в замяна на по-добра търговска сделка със САЩ. Ход, сочещ че Тръмп активно се опитва да разруши съюза дори и с на пръв поглед безумни предложения, показващи колко малко разбира европейската политика и позицията на Макрон. Публикуваме материала на Джош Роджин с оригинално заглавие „Тръмп се опитва да дестабилизира Европейския съюз“.

Отправяйки се към Европа следващия месец за срещата на върха на НАТО, а след това и историческата среща с руския президент Владимир Путин, атаките на президента Тръмп засенчват опитите на собствената му администрация да увери съюзниците, че САЩ още вярват в транслатлантическия проект, воден от тях от 40-те години на миналия век.

В края на април Тръмп обсъждаше търговията с френския президент Еманюел Макрон в Белия дом. В един момент той пита Макрон „Защо не напуснеш ЕС?“ и допълва, че ако Франция напусне съюза, Тръмп ще му предложи двустранна сделка с по-добри условия, отколкото ЕС като цяло има със САЩ, споделят двама европейски държавници. Белият дом не отрече тази информация, но и отказа да коментира.

Да оставим настрана факта, че предложението на Тръмп показва базово неразбиране за светогледа на Макрон и хората, които са го избрали. Това е случай, в който президентът на САЩ предлага стимули, за да разруши организация на американските съюзници, и то против външната политика на САЩ

Тръмп публично хули ЕС и НАТО още от времето на кампанията си, но темпото и жестокостта на атаките се увеличават. Само тази седмица на митинг в Северна Дакота Тръмп заяви: „Европейският съюз, разбира се, е създаден, за да се възползва от Съединените щати, да ни нападне касичката с пари.“ После се оплака, че има $150 млрд. търговски дефицит с ЕС, надуващ сумата.

От други сведения разбираме, че Тръмп наскоро е казал на лидерите на Г-7, че „НАТО е толкова лошо, колкото NAFTA”* и е подхвърлил на шведския премиер, че Америка трябва да напусне НАТО, както и прави фриволни атаки към германския канцлер Меркел, когато тя е най-уязвима. Това е все по-задълбочаваща се тенденция, която води до неизменния извод: Тръмп не вярва в продължаването на Европейския съюз и НАТО, както и в подкрепата на САЩ към двете. 

Защитниците на Тръмп често казват, че той просто подхвърля идеи, за да види какво ще мине. Някои твърдят, че мотивите му са предимно политически и вътрешни – или че той повече говори, отколкото действа. Мнозина все още се надяват, че висшият ешелон дипломати и военни на президента все още водят смислени политики, успокояващи съюзниците, управляващи Тръмп и избягващи истинска катастрофа.

Това може да бе така по време на първата година на Тръмп и европейските съюзници бяха умерено спокойни. Но по-време на втората година досега Тръмп свали старите си задръжки. Неговият съвет по национална сигурност единствено може да потисне страховете и да се опита да вплете мантрата на Тръмп за „Америка първа“ с отговорната стратегия.

По време на интервю тази седмица държавният секретар Майк Помпео заяви, че президентът се опитва да „рестартира“ либералния световен ред, а не да го разруши. Тръмп е „разрушителен“, за да принуди съюзниците да проведат реформите, съответстващи на интереса на САЩ, твърди той. Помощник държавният секретар Уес Мичел нарече подхода на Тръмп „стратегическа реновация“ по време на реч миналата седмица в Брюксел. Мичел твърди, че прякото справяне със спорове като с търговията подсилва съюза за стратегическото съревнование с Русия и Китай, което се задава.

Но тези опити да бъде успокоена Европа се провалят. Европейските управляващи вече не вярват, че думите на Тръмп трябва да бъдат пренебрегвани. И не смятат, че пропастта в алианса е рутинна или временна. Те не вярват, че е възможно да бъде поправен трансатлантическият мост, докато все още вилнее земетръсът Тръмп. Европейските страни нямат друг избор, освен да търсят алтернативи на американското лидерство. 

„Ако погледнеш днешния свят, осъзнаваш, че превъзходството на Запада ще бъде оспорено за първи път от няколко века насам“, споделя ми бившият британски премиер Тони Блеър. „И ако Западът е разединен, той ще бъде далеч по-неспособен да посрещне това предизвикателство.“

Ако Европа не вярва, че Съединените щати са на нейна страна, рискът е в това, че отделните европейски страни ще се обърнат към други геополитически сили и това е лошо за Америка, допълва Блеър.

Разбира се, мнението на Тръмп доста се приближава до това на Путин, включително за статуса на Крим, помощта за Украйна и намесата на Русия в американските избори. Като цяло атаката на Тръмп над ЕС и отношенията на САЩ с Европа е огромно стратегическо благополучие за Русия.

„Докато съществува обединена Европа, която поддържа либералния световен ред с основни правила – това е бедствие за диктатор като Путин“, споделя ми бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. „Затова и Путин прави това, което прави.“

Съединените щати и Европа и преди са имали спорове. Възможно е този да бъде разрешен в крайна сметка. Дотогава Тръмп нанася огромни и ненужни щети. Неговите целенасочени и нечувани досега действа да подкопае ЕС, НАТО и отношенията на САЩ с двете не могат повече да бъдат пренебрегвани, рационализирани или разглеждани като всичко друго, но не и безсрамен опит да се срине стратегическата инфраструктира както на Америка, така и на Европа, когато тя й е нужна повече от всякога.

*NAFTA – North American Free Trade Agreement, Северноамериканското споразумение за свободна търговия, подписано през 1994 г. между Канада, САЩ и Мексико. Президентът Тръмп, противно на експертното мнение, смята, че споразумението е нечестно към Щатите и заплашва, че ще се оттегли от него, ако то не бъде предоговорено. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.