SHARE

Доналд Тръмп е наредил разследващияj го специален прокурор Робърт Мълър да бъде уволнен през юни 2017 г., но тогава правният секретар на президента Дон Макган е заплашил, че ще подаде оставката си, ако трябва да връчи заповедта на Департамента по правосъдие на САЩ, съобщава New York Times. Тогава Тръмп е оттеглил заповедта.

Сцената се развива само месец след като президентът уволни водещия разследването за сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия директор на ФБР Джеймс Коуми, което предизвика обществен скандал и доведе до назначаването на специален прокурор, който да поеме случая в лицето на Робърт Мълър.

Този епизод допълва делото, който се изгражда срещу Тръмп за възпрепятстване на правосъдието. Тогава правният секретар Макган реално е предотвратил преповтаряне на “Клането от събота вечер”, когато президентът Никсън уволнява специалния прокурор по аферата “Уотъргейт”, а главният и зам. главният прокурор си подават оставките, отказващи да изпълнят заповедта му.

Мотивите на Тръмп за уволнението на Робърт Мълър, написани в заповедта, са не по-малък куриоз. Първата причина е, че според президента на САЩ между него и Робърт Мълър има конфликт на интереси, тъй като преди години Мълър си е прекратил абонамента за голф игрище на Тръмп. Втората е, че Мълър е работил в кантора, в която е работил негов колега, чийто клиент е бил зетят на Тръмп – Джаред Къшнър. И не на последно място – след уволнението на Коуми от Тръмп – Мълър е бил един от кандидатите, на които е взето интервю за директор на ФБР (Мълър е най-дълго управлявалият директор на Бюрото (12 години) след първия директор Дж. Едгар Хувър).

Разбира се, Тръмп не е извършил правилната процедура, ако смята, че съществува конфликт на интереси – а именно да призове за създаването на етична комисия в Департамента по правосъдие. която да разгледа състоятелността на това дали човек може да бъде разследван от прокурор, който си е прекъснал абонамента за голф игрище на разследвания.

Освен за връзките и сътрудничеството си с Русия, за което специалният прокурор вече повдигна обвинения на четирима членове на кампанията на Тръмп, президентът може да посрещне обвинения и за възпрепятстване на правосъдието в опит да прикрие сътрудничеството си с Русия.

Също стана ясно в края на миналата година, че правният секретар Дон Макган на президента е уведомил Тръмп за това, че съветникът по национална сигурност Майкъл Флин е излъгал с отричането си, че е водил разговори с руския посланик по отношение на санкциите срещу Русия, научи CNN.

С това окончателно се запечатва казусът по възпрепятстване на правосъдието срещу Доналд Тръмп, който след това моли директора на ФБР да не разследва Флин под предлог, че той е „добър човек“. След признанието на правния секретар става ясно, че Тръмп, знаейки, че някой е извършил престъпление, е поискал от разследващия го да спре преследването. След това президентът уволни директора на ФБР, като призна в национален ефир, че причината е „онова нещо с Русия“.

Възпрепятстването на правосъдието е основание за импийчмънт и първото обвинение, повдигнато срещу Ричард Никсън за импийчмънт, който не бива изпълнен, тъй като Никсън подава оставка.

Още по темата. 

Очакваше се следващите “две-три седмици” по думите на Тръмп самият той да бъде разпитан от специалния прокурор Робърт Мълър – след което навярно ще разберем бъдещето на президента на САЩ.

Снимка: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

SHARE