Трите варианта на Бойко Борисов

Трите варианта на Бойко Борисов

SHARE

От ръководството на ГЕРБ съобщиха за БНР, че днес при премиера Бойко Борисов се е състояла среща с участието на ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних.

Обсъдени са били три варианта за излизане от създалата се ситуация. Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват “въздържал се”, след което президентът ще връчи мандат пъво на най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера. Рискът обаче в този случай е ситуацията да остане нестабилна. По време на обсъждането е било изразено мнение,че само две партии- ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори,тъй като имат добре организирани структури в цялата страна.

Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел,където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.