Тримата нови кандидати за еврокомисари преминаха теста за конфликт на интереси

Тримата нови кандидати за еврокомисари преминаха теста за конфликт на интереси

SHARE

Правната комисия на Европейския парламент допуска предложените от Унгария, Румъния и Франция за бъдещи еврокомисари до устен изпит пред евродепутатите, предаде БТА. Тримата кандидати ще се явят на изслушвания в четвъртък.

Целта остава следващата Европейска комисия да встъпи в длъжност на 1 декември, посочи днес говорител на новоизбрания председател на комисията Урсула фон дер Лайен.

През октомври ЕП отхвърли кандидатите за комисари на Париж, Букурещ и Будапеща. Унгарецът Ласло Трочани (разширяване и съседство) и румънката Рована Плумб (транспорт) не преминаха етапа на разглеждане на декларациите им за конфликт на интереси, а французойката Силви Гулар ( вътрешен пазар, отбрана, космос и дигитални въпроси) беше отхвърлена по етични причини.

Впоследствие Унгария предложи за нов кандидат дипломатическия си представител в ЕС, Румъния – евродепутата Адина-Йоана Вълян, а Франция – бившия главен изпълнителен директор на технологичната компанията “Атос” Тиери Бретон.

Говорителят днес съобщи, че днес Фон дер Лайен е изпратила второ писмо до Лондон с искане за британско предложение за еврокомисар. По думите на говорителя до снощи, когато беше крайният срок за отговор на първото писмо, не е имало реакция от британската страна.

Във второто писмо отново се отбелязва, че Лондон има правно задължение да предложи еврокомисар, и се поставя срок за отговор до края на тази седмица. Говорителят уточни, че докато Лондон не предложи име, няма да може да се реши за какво би отговарял британският еврокомисар. Броят на възможните задачи е безкраен, допълни говорителят.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.