Трима министри упълномощени да искат от София вода за Перник

Трима министри упълномощени да искат от София вода за Перник

SHARE

Правителството упълномощи министрите на икономиката, на регионалното развитие и на екологията да поискат още днес от Столичния общински съвет разрешение вода от Белмекенската каскада да премине през язовир “Бели Искър“ и ВиК мрежата на София и да се насочи към Перник.

Становището на Софийска вода, че може да придвижи до Мало Бучино допълнително до 400 литра в секунда, също днес ще бъде внесено в Столична община.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че ще се действа бързо:

“Целта е да възстановим силите на язовир “Студена”.

Камарата на строителите е предложила да окаже максимално съдействие за изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник. Министър Петя Аврамова каза:

“Пълна мобилизация на всички фирми, които имат опит с гражданите на ВиК мрежи, така че в максимално кратки, бързи срокове този водопровод 13,5 километра да бъде изпълнен, както и помпената станция към него“.

Проектът за водопровода ще е готов до края на деня и тогава ще стане ясно колко ще струва и ще се отпуснат парите от правителството.

“След приемане на проекта ние ще го внесем незабавно в МС на извънредно заседание. Вие ще разберете точната стойност, а аз лично, тъй като има много спекули, че проектът е пет милиона, за съжаление сме в кризисно положение, че бих ги дал на тези фирми да ги изпълнят за пет милиона“, каза Караниколов.

Тъй като тръби за новото трасе водопровод няма, те са намерени в Испания и ще се карат от там:

“Част от тях не са произведени, но това, което имаме, е уговорката с производителя на ден да  се произвеждат 400 метра тръби. Министерството на транспорта ще се включи с цел лобистиката да е по-лесна, тъй като ще минаваме и през граници и терени”, посочи още министър Караниколов.

По-рано беше обявено, че се очаква правителството да отпусне 25 млн. лева за спешното изграждане на водопровод от Мало Бучино до Перник с дължина 13,5  километра и пречиствателна станция.

По този водопровод до града на режим трябва да се отвежда водата, отклонена през Бели Искър от язовир “Белмекен”.

Министрите ще приемат наредба за безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.