Тръмп заплаши да спре трайно финансирането на СЗО

Тръмп заплаши да спре трайно финансирането на СЗО

SHARE

Доналд Тръмп заплаши да спре трайно финансирането на Световната здравна организация, ако тя не се ангажира с подобрения в рамките на 30 дни, като в същото време посочи, че може да преразгледа членството на Съединените щати в международния здравен орган.

“Ако СЗО не се ангажира със съществени реални подобрения в рамките на следващите 30 дни, ще направя временното замразяване на американското финансиране на СЗО за постоянно и ще преразгледам членството ни в организацията”, заяви Тръмп в писмо до генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, публикувано в Туитър.

В писмото си до шефа на СЗО Доналд Тръмп посочва, че единственият път напред за международната здравна организация е, ако тя може да демонстрира независимост от Китай, добавяйки, че администрацията му вече е започнала дискусии за реформи с д-р Тедрос.

“Това е времето на солидарност, а не времето на сочене с пръст или за подкопаване на многостранното сътрудничество”, заяви във вторник говорителят на Европейската комисия по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Виржини Бату-Хенриксон.

“Европейският съюз подкрепя СЗО в усилията ѝ да овладее и да намали пандемията Covid-19 и вече предостави допълнително финансиране в подкрепа на тези усилия”, добави тя.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.