Тръмп заплаши да изкара армията, Ню Йорк и Вашингтон са с полицейски...

Тръмп заплаши да изкара армията, Ню Йорк и Вашингтон са с полицейски час

SHARE

Президентът на САЩ предупреди, че може да изкара армията по улиците на страната, за да се прекратят грабежите и палежите, съпровождащи вече седмица протести срещу полицейското насилие, предизвикани от убийството на чернокож невъоръжен американец от група бели полицаи.

 

 

В поне 75 града, включително някои от най-големите, е въведен полицейски час. В Ню Йорк в понеделник бе приложена тази мярка, след като започна разбиване на магазини на луксозни марки и скъпа електроника по прочутото Пето авеню в сърцето на Манхатън. В столицата Вашингтон също има полицейски час, а тук вече се използват части на военната полиция, а военни хеликоптери прелитат ниско, използвайки тактика за респектиране на населението в зони на конфликт.

 

Доналд Тръмп може да прибегне до закон от преди два века, който позволява на президента без да се съобразява с местните власти или Конгреса да изкара федералната армия. За последен път това е правено през 1992 г. в Лос Анджелис, когато избухнаха безредици след оправдаването на полицаи, брутално пребили чернокож при задържането му. Това вече се прави във Вашингтон, който е под федерално управление.

 

Но в останалата част от страната решенията за поддържане на реда, включително за изкарването на Националната гвардия, се взимат от губернаторите.

 

Тръмп обвини за безредиците “професионални анархисти” и крайно лявата мрежа от организации Антифа, която в неделя бе обявена за терористична структура. Той призова кметовете и губернаторите да използват Националната гвардия “достатъчно, за да доминираме улиците”. Досега са изкарани поне 16 хиляди служители от това, което на практика представляват резервисти, служещи като вътрешни войски за поддържане на реда, когато полицията не успява да се справи, както и при мащабни бедствия.

“Ако град или щат откаже да предприеме необходимите действия, тогава аз ще разположа американската армия и бързо ще реша пробрема вместо тях”, заяви Тръмп.”Искам организаторите на този терор да знаят, че за тях ще има тежки наказания.”

 

“Американците с основание са отвратени и се бунтуват от бруталната смърт на Джордж Флойд”, добави президентът. Но според него паметта на убития в Минеаполис американец не бива “да бъде удавена от гневна тълпа”.

 

Според Тръмп случващото се в столицата е “тотално безобразие” и затова той изпраща “хиляди и хиляди тежко въоръжени войници, военни и офицери от органите на реда, за да спрат бунтовете, вандализма, нападенията и безконтролното унищожаване на собственост”.

 

В понеделник със сълзотворен газ, гумени куршуми и конна полиция беше разгонен протест точно пред Белия дом, след което президентът посети близка църква и позира пред нея с библия в ръка и каза, че Америка “се завръща силна” и “няма да отнеме много време”.

 

Заплахата му да изкара армията е критикувана от опонентите му, а посещението в църквата бе наречено от лидерите на демократите в Конгреса и Сената разгонване на мирна демонстрация, “само заради позирането пред камерите”.

 

Тръмп не се опитва да успокои напрежението, не говори за полицейски реформи или за корените на расизма и проблемите, предизвикали експлозията от недоволство. Вместо това той се самоопределя като “президент на закона и реда” – знак, че разчита на ескалиране на силата, както и една от фразите, с които Ричард Никсън печели изборите след убиството на Мартин Лутър Кинг и последвалите масови безредици.

 

В социалните мрежи се разпространяват видео записи, на които се вижда, че части за борба с безредиците отвръщат с непропорционална сила на протестите, което са точно срещу това – насилието от полицията. Десетки журналисти са нападани или се стреля срещу тях с гумени куршуми от униформени.

 

Напрежението расте и заради това, че засега е задържан и обвинен един от няколкото полицаи, които седяха близо 10 минути върху Джродж Флойд, докато той ги умолява, че не може да диша и ще го убият по този начин. Когато пристига спешната помощ, той вече е в безсъзнание.

 

Досега водещата версия беше, че той е починал в болницата. Но в понеделник независима аутопсия промени версията – 46-годишният мъж е починал на място от удушаване, поради което обвинението би трябвало да е за предумишлено убийство.

 

Семейството на Флойд Джордж посети мястото на гибелта му и брат му Терънс остро критикува грабежите и насилието. “Какво правите? Нищо не правите, нищо! Това няма да върне брат ми. Ние сме богобоязливо и мирно семейство, а вие унищожавате собствеността на хората, нашата собственост. Протестирайте мирно, моля ви! Ако искате да промените нещо, вървете да гласувате – не само за президент, а за промяна!”

 

Доналд Тръмп бе критикуван за острите си реакции, вкючително поредните му нападки срещу медиите, от губернатора на щата Илинойс. Джей Би Прицкер обясни за “Ройтерс”, че е реагирал в конферентен разговор на президента с губернаторите, след като никой не е заел позиция срещу част от това, което прави Белият дом.

 

“Трябва да доминирате, ако не доминирате, губите си времето”, казва Тръмп в разговора. “Ще ми залеят и ще изглеждате като шепа нещастници. Трябва да доминирате”, продължава той.

 

Но към края на разговора демократът Прицкер заявява, че част от изявлениета на президента са подстрекателски и не помагат на губернатори и кметове да овладеят кризата. “Реториката от Белия дом влошава нешата. Трябва да имаме национален лидер, който да призове хората да се успокоят”, казва той. “И аз не харесвам твоята реторика”, отвръща Тръмп и добавя, че смъртта на Флойд е “ужасна” и че той е говорил за нея “с голямо съчувствие”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.