Тръмп за програмата за Covid подпомагане: Това наистина е позор

Тръмп за програмата за Covid подпомагане: Това наистина е позор

SHARE

Американският президент Доналд Тръмп заплаши, че няма да подпише пакетът от стимули в отговор на Covid пандемията на стойност почти 900 милиарда долара. Ако Тръмп изпълни заплахата си, американците ще останат без индивидуалната помощ, която биха получили още следващата седмица.

„Това наистина е позор“, каза Тръмп във видеопослание, публикувано в Туитър, като заплаши с вето дълго чакания закон с пакет от стимули и отново заяви, че може да остане на власт и втори мандат.

Искам Конгресът да промени този закон и да увеличи смешно ниската сума от 600 долара на 2 000 на човек или 4 000 долара за една двойка. В противен случай следващата американска администрация ще трябва да осигури пакет от помощи за Covid-19, и може би тази администрация ще е моята.“

Конгресът прие пакетът от стимули в понеделник вечерта. През всичките месеци на търсене на компромис по закона между републиканци и демократи Доналд Тръмп остана извън преговорите. Сега той обяви, че приетите текстове са много по-различни от очакваното и че пакетът от стимули срещу Covid-19 всъщност няма нищо общо с Covid-19.

„Конгресът намери много пари за чужди държави и лобисти, а на американския народ, който има нужда, дава минималното. “

Тръмп попита защо законът предвижда над 85 милиона долара помощ за Камбоджа, 134 милиона за Мианмар, над 1 милиарда долара за Египет, 25 милиона за демократични и джендър програми в Пакистан, пари за Коста Рика, Гватемала, Никарагуа и Панама.

И други смятат, че пакетът от стимули не е достатъчен и призовават новоизбраният президент Джо Байдън да приеме нови стимули, след като встъпи в длъжност на 20 януари.

Самият Байдън обеща вчера помощ за пожарникари и полицаи, за медицински сестри, за семейства, които не могат да си позволят храна или да си плащат ипотеките.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.