Тръмп щял да заменя Пуерто Рико за Гренландия

Тръмп щял да заменя Пуерто Рико за Гренландия

SHARE

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмислял да замени Пуерто Рико за Гренландия, съобщи базираното в Брюксел електронно издание ЕЮ Обзървър, като се позова на изявление пред американска телевизионна мрежа.

Бившият началник на кабинета в Министерството за вътрешната сигурност Майлс Тейлър (по времето на уволнената през 2019 г. от Тръмп министърка Кирстен Нилсен) заяви пред телевизия MSNBC, че президентът разкрил пред него и други присъстващи по време на пътуване до Пуерто Рико своята идея да се заменят острови.

“Той заяви, че не само е искал да купи Гренландия, но и че е възнамерявал да продаде Пуерто Рико. Можем ли да трампим Пуерто Рико за Гренландия? Защото по думите му Пуерто Рико е мръсен и населен с бедняци”, каза Тейлър пред телевизията.

На 18 август 2019 г. Доналд Тръмп предизвика световна сензация, като каза, че би могъл да купи от Дания Гренландия, която е най-големият остров в света с площ 2 166 000 кв. км и 57 000 жители. Сега излиза, че е замислял размяна на Пуерто Рико с неговите 3 млн. жители върху площ от 9100 кв. км.

Депутатката в датския парламент Аая Кемниц Ларсен, каза пред ЕЮ Обзървър, че е била ужасена, като чула за намерението на Тръмп. “Ако новината е точна, илюстрира за пореден път мисленето на човек, който е напълно откачен. Това показва, че трябва да сме бдителни да не бъдем погълнати от САЩ. Имаме нужда от САЩ като партньор в сигурността, но това ни показва, че те не ни виждат като партньори. Липсва каквото и да е уважение към другите хора”, заяви тя.

През 1917 г. САЩ купиха за 25 млн. долара от Дания Западните Индии, които сега са американските Вирджински острови в Карибско море, а през 1947 г. официално предложиха на Дания да купят и Гренландия.

Американските военни използват и редовно обновяват военновъздушната база Туле, която е част от американската противоракетна система в далечния север на Гренландия.

Майлс Тейлър принадлежи на групата разочаровани републиканци, които се обединиха в организацията “Републикански гласоподаватели против Тръмп”.

Тръмп твърди, че никога не се е срещал с Тейлър, но не казва нищо по въпроса дали е планирал  размяна на острови.

Остров Пуерто Рико е бивша испанска колония и е предаден на САЩ след Испанско-американската война през 1898 г. Днешният му статут е на “свободно присъединил се щат на САЩ”.

Когато на 18 август 2019 г. Тръмп потвърди, че възнамерява да купи Гренландия, бе запитан и дали не би направил замяна. Отговорът му бе “Ами, много неща могат да бъдат направени”.
ренландия е частично автономна част от Датското кралство. Миналата година премиерката Мете Фредериксен определи като абсурд идеята на Тръмп да купи острова и това бе причина той да отмени държавното си посещение в Дания.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.