Тръмп призна и отрече победата на Байдън в един ден

Тръмп призна и отрече победата на Байдън в един ден

SHARE

Американският президент Доналд Тръмп показа признаци на отстъпление след  президентските избори една седмица след обявяването на някои резултати, като същевременно почти не се държеше така, сякаш се готви за втори мандат.

В неделя президентът редактира деветия си сутрешен пост в Twitter, за да намери изход от затруднението как да признае поражението си и да претендира за победа едновременно.

“Той спечели, тъй като изборите бяха фалшифицирани”, написа Тръмп в публикация, която бе отбелязана от Twitter, тъй като съдържа оспорвани твърдения за измама с избори.

По-рано за първи път той прие, че Джо Байдън е избран за следващия президент на страната, публикувайки съобщение в неделя, че демократът „спечели, защото изборите бяха фалшифицирани“.

„НЕ БЕ ПОЗВОЛЕН ДОСТЪП НА НАБЛЮДАТЕЛИ НА ГЛАСОВЕТЕ, гласуване с машини на частната компания Radical Left, Dominion, с лоша репутация и оборудване, което дори не може да се класира за Тексас (където спечелих с много!),  Fake & Silent Media, & more!” написа Тръмп  в публикация, която Twitter незабавно обозначи, че съдържа оспорени претенции за изборна измама.

 

 

Час по-късно, докато се движеше с кортеж към голф игрището си във Вирджиния, Тръмп се отказа от признанието, казвайки „Не признавам НИЩО! Предстои ни дълъг път”.

В петък AP и телевизионни канали обявиха резултатите от оставащите щати, оставяйки Байдън с 306 гласа на Избирателната колегия срещу 232 за Тръмп, много над 270-те, необходими за осигуряване на Белия дом.

Тръмп обеща да се бори с резултатите в съда, но правните му ходове са до голяма степен неуспешни и не могат да постигнат достатъчно гласове, за да се промени резултатът, като се има предвид голямата преднина на Байдън в ключови щати.

Вакуумът се запълва от постоянни спекулации относно това какви съвети получава Тръмп от членове на семейството и други относно това как и кога да признае, че не получава втори мандат и как най-добре да защити своето наследство и марка – включително и за евентуално ново кандидатстване през 2024 г.

Бездействието на Тръмп, съчетано с блокирането на способността на Байдън да получи достъп до федерални агенции, като отказва да признае победата му, оставя нацията в необичайно състояние с напускащ президент, който не върши работата, а входящият лидер, чиито ключови функции са блокирани.

Байдън продължава с формирането на администрация, но отказът на Тръмп да отстъпи, блокира милиони долари федерални пари за прехода и достъпа до секретни документи от разузнаването.

В събота хиляди поддръжници на Тръмп се събраха във Вашингтон, за да изразят подкрепа за президента. По-късно той туитна изображения от събитието и нови съдебни искове за резултата от изборите, някои от които бяха маркирани от Twitter. На събитието присъстваха хора от цялата страна, а не само от щата Пенсилвания. Тръмп обвини в Twitter националните медии, че не отразяват протеста, което също е невярно и необосновано твърдение. Рано през деня той мина покрай протестиращите, като се усмихваше и махаше на присъстващите през прозореца на автомобила си.

Демонстрации срещу победата на Байдън се проведоха и на 14 ноември в щатите Флорида, Мичиган и Аризона.

Малко по-късно Доналд Тръмп опроверга твърденията, че е признал поражението си в изборите от демократа Джо Байдън.

Самият Тръмп написа тази сутрин в Туитър, че Байдън е спечелил, “защото вотът бе опорочен”.

Новинарите разчетоха това като признание на президента, че е загубил вота, но преди малко той ги опроверга. “Не признавам нищо!” Байдън “спечели само според фалшивите новини”.

Хиляди привърженици на Тръмп, сред тях и представители на крайната десница, протестираха снощи във Вашингтон.

Демонстрацията приключи със сблъсъци с контрапротестиращи и 20 ареста.

Демонстрации в подкрепа на Тръмп имаше и в няколко други щата.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.