Тръмп потвърди, че САЩ напускат СЗО, и я превърна в част от...

Тръмп потвърди, че САЩ напускат СЗО, и я превърна в част от предизборната кампания

SHARE

Съединените щати уведомиха официално Организацията на обединените нации, че напускат Световната здравна организация (СЗО), считано от 6 юли 2021 г., предадоха “Франс прес” и “Асошиейтед прес”, като се позоваха на ООН и на Държавния департамент на САЩ.

 

Това решение, обявено в момент на нов ръст на заразените, бе предизвестено. Американският президент Доналд Тръмп обвинява СЗО, че е закъсняла с реакцията си на пандемията от новия коронавирус. В края на май Тръмп се закани да изтегли Съединените щати от базираната в Женева организация от системата на ООН, ако тя не се реформира, и обеща, че ще пренасочи американската вноска към “други световнии спешни нужди в областта на общественото здравеопазване”.

 

Проблемът на СЗО е, че ако САЩ, чиято годишна вноска надхвърля 400 млн. долара (15% от бюджета), се изтеглят, организацията ще загуби важен източник на приходи. Все пак не е напълно сигурно, че това ще се случи.

Уведомлението, изпратено вчера до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, е с едногодишно предизвестие. Това означава, че САЩ, които са страната с най-голяма вноска в бюджета на СЗО, може да променят своето решение, ако през ноември бъде избран нов американски президент или обстоятелствата се променят, отбелязва АП.

 

Затова не закъсня реакцията на основния опонент на Тръмп, вероятния кандидат на Демократическата партия Джо Байдън. Той обеща да върне страната в СЗО още през първия ден от евентуалния си президентски мандат, ако спечели изборите. Евентуално встъпване в длъжност на Байдън през януари би му дало време да отмени решението на Тръмп. Според някои проучвания той има сериозен шанс да победи действащия държавен глава.

“Американците са в по-голяма сигурност, когато Америка се ангажира да укрепи световното здраве. През първия ден от моето президентство ще присъединя отново (САЩ) към СЗО и ще препотвърдя нашата лидерска роля в света”, заяви Байдън в коментар на решението на Тръмп.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.