Тръмп подписа указ за регулиране на социалните мрежи

Тръмп подписа указ за регулиране на социалните мрежи

SHARE

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който регулира работата на социалните мрежи, съобщи Reuters.

 

На практика, указът на Тръмп променя раздел 230 от т.нар Communications Decency Act и социалните медии няма да могат да се ползват от законен имунитет, който защитава подобни платформи от отговорност за съдържание, публикувано от техните потребители. Facebook и Twitter още не са коментирали указа на Тръмп.

Тръмп заяви още, че при определени обстоятелства би закрил Twitter. “Аз мога да го закрия, доколкото зная”, каза той и заяви, че ще се консултира с юристи.

“Ние сме тук днес, за да защитим свободата на словото от една от най-големите заплахи”, заяви Тръмп от Овалния кабинет при подписването на този документ, който вероятно ще доведе до дълга съдебна битка, отбелязва Франс прес.

По-рано днес американският президент заплаши да закрие или ограничи работата на социалните мрежи – това стана след като Twitter определи два негови поста като недостоверни. Под постове, в които Тръмп коментира гласуването по пощите, се появи син възклицателен знак, който препращаше към статия на Politico под заглавие: “Тръмп прави необосновани заключения, че гласуването по пощите води към фалшифициране на резултатите”.

Акциите на Twitter паднаха с 4.4% в четвъртък, а на Facebook с 1,7 процента.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.