Тръмп отказа да участва в разследването за импийчмънт

Тръмп отказа да участва в разследването за импийчмънт

SHARE

Американският президент Доналд Тръмп и негови представители няма да участват в процедурата за импийчмънт, водена от Сената. Това съобщи Белият дом в неделя, позовавайки се на липсата на “фундаментална справедливост”.

Тръмп е разследван по инициатива на представителите на Демократическата партия заради изтекъл телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, при който американският президент оказва натиск за започване на разследване на дейността на един от евентуалните си опоненти в надпреварата за президентските избори Джо Байдън и сина му в Украйна.

Отговорът идва в седмицата, в която демократите се подготвят да преместят фокуса на разследването си от установяване на фактите към разглеждане на възможните обвинения за злоупотреба в отношенията на американския президент с Украйна.

„Не може да се очаква справедливо да участваме в изслушването, докато свидетелите тепърва ще бъдат назначавани и въпреки че остава неясно дали Съдийската комисия ще позволи на президента справедлив процес чрез допълнителни изслушвания“, пише адвокатът на Белия дом Пат Циполон до председателя на съдебната комисия Джерълд Надлер, според копие на писмо, цитирано от Ройтерс.

Макар да споменава „пълна липса на полагаем се процес и фундаментална справедливост, предоставена на президента“ Циполоне не изключва участие в по-нататъшни производства, ако демократите направят отстъпки.

Представителите на Демократите в законодателната комисия не коментираха отказа на Белия дом да участва в изслушването, което би било първото пряко участие на лагера на Тръмп в процес, който той осъди като партиен „лов на вещици“.

Изслушванията, които ще продължат с правни експерти, трябва да установят има ли основания за започване на същинска процедура за отстраняване на американския президент. Председателката на демократите в Конгреса Нанси Пелоси, която трябва да вземе окончателното решение, още не е коментирала официално. В писмо до свои поддръжници миналата седмица, тя настоява президенът да бъде държан отговорен за действията си.

Доналд Тръмп отрича да е прекрачил правомощията си и нарича разследването за импийчмънт срещу него „измама“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.