Тръмп намаля вноската на САЩ в бюджета на НАТО

Тръмп намаля вноската на САЩ в бюджета на НАТО

SHARE

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп смята да съкрати размера на вноската в бюджета на НАТО, съобщи телевизия Си Ен Ен. Вашингтонското издание THe Hill и телевизия “Ю Ес Ей Тудей” отбелязват, че страните от НАТО са се договорили как да разпределят средствата от този момент.

Според източници на телевизията в Пентагона и НАТО понастоящем около 22 процента от бюджета на алианса се сформира от средства, предоставяни от Вашингтон. Правителството на Тръмп смята да намали този размер до 16 процента. За сравнение, Германия покрива 14.8 процента от бюджета.

Един от източниците отбелязал, че САЩ ще пренасочат икономисаните средства за финансиране на редица програми в областта на сигурността в Европа, включително програми за Украйна и Грузия. Други държави – членки на алианса, са готови да компенсират дефицита, който ще се образува след съкращаването на американската вноска в бюджета, посочва Си Ен Ен.

Решението е по-скоро символично, тъй като сегашният бюджет на НАТО е малък – едва около 2.5 млрд. долара. Тези средства не са свързани с изискването на алианса разходите за отбрана на страните членки да са поне 2% от брутния им вътрешен продукт.

Представител на НАТО, цитиран от Си Ен Ен, обаче казва, че новата “формула за споделяне на разходите” е “важна демонстрация за ангажимента на съюзниците към алианса и към идеята за по-справедливо разпределяне на тежестта”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.